What's on
Paradiso

Science of Fiction? – Paradisolezing door dr. Appy Sluijs

Science of Fiction? – Paradisolezing door dr. Appy Sluijs

zondag 30 maart 2014

zondag 30 maart 2014

Dr. Appy Sluijs (paleo-klimatoloog Universiteit Utrecht): Klimaatverandering van eergisteren en overmorgen.

Wat gebeurt er met het klimaat als de CO2 concentratie snel stijgt? Volgens de Hollywood film ‘The Day after Tomorrow’ belanden we razendsnel in een nieuwe ijstijd. Hoe realistisch is dit? We kunnen deze vraag beantwoorden met klimaatmodellen: natuurkundige vergelijkingen die projecties maken voor de toekomst. Of deze modellen goed werken voor perioden met hoge CO2 concentraties weten we door ze te toetsen aan klimaten in het verre verleden die door natuurlijke oorzaak hoge CO2 concentraties hadden. Hoe zag de aarde er toen uit, en hoe kwam die CO2 toen in de atmosfeer? In zijn Paradisolezing zal Appy Sluijs ingaan op het onderzoek naar het klimaat in het verleden, hoe de koolstofcyclus eigenlijk werkt en de vraag beantwoorden hoe uniek de CO2- en klimaattrends die we nu zien zijn?

Dr. Appy Sluijs (1980) studeerde biologie en biogeologie aan de Universiteit Utrecht en aan de University of California at Santa Cruz, USA. Hij promoveerde in 2006 cum laude aan de Universiteit Utrecht. In 2007 ontving hij een Veni-beurs van NWO, in 2010 gevolgd door een beurs van de European Research Council. Sluijs ontving onder andere de prijzen Outstanding Young Scientist Award of the European Geosciences Union in 2007, de Vening Meineszprijs in 2010, de Heineken Young Scientists Award voor de Milieuwetenschappen. In 2010 werd Appy Sluijs benoemd tot Docent aan de Universiteit Utrecht, waar hij werkzaam is bij het Departement Aardwetenschappen, Faculteit Geowetenschappen. Hij doet onderzoek naar veranderingen in klimaat en de oceanen in het geologisch verleden, in het bijzonder perioden die door natuurlijke oorzaak gekarakteriseerd werden door hoge CO2 concentraties in de atmosfeer. Sluijs is lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, pandemieën, teleportatie en buitenaards leven.

Zondag 13 april - Prof. dr. Douwe Draaisma (psycholoog, Rijksuniversiteit Groningen): De dromenwever. Waarom dromen en films op elkaar zijn gaan lijken.

Zondag 18 mei - Prof. dr. Ronald Hanson (nanofysicus, Technische Universiteit Delft): Zin en onzin van teleportatie.

Zondag 1 juni - Kees Moeiliker (bioloog en directeur van het natuurhistorisch Museum Rotterdam): Onwaarschijnlijk onderzoek.

Meld je aan voor de mailingslijst en blijf op de hoogte van alle wetenschap programma's in Paradiso >>

De serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso. Met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.

Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kun je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en kaarten.

Paradiso Programme

What's on