What's on
4 Teamlab lores

Paradisolezing Veelzijdig Leven - Frank van Harmelen

Paradisolezing Veelzijdig Leven - Frank van Harmelen

zondag 27 juni 2021

zondag 27 juni 2021

In Paradiso - Main Hall

Doors: 10:30, Main programme: 11:00

  • Program is seated only
  • Limited tickets per person
  • Tickets only sold online

Let op: deze lezing vindt live in Paradiso plaats als coronaproof programma. In het kader van de beperkte zaalcapaciteit is het niet nodig je te laten testen. Bekijk deze pagina voor alle up-to-date informatie over de maatregelen die bij dit programma van toepassing zijn. 

Op zondag 27 juni 2021 houdt Prof. dr. Frank van Harmelen (Vrije Universiteit Amsterdam) een Paradisolezing in de serie ‘Veelzijdig leven’. Zijn lezing gaat over AI-systemen die met mensen samenwerken in plaats van ze te vervangen en is getiteld: ‘Kunstmatige intelligentie: collega of concurrent?’.

Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt vaak gezien als een bedreiging: zelfrijdende auto's vervangen chauffeurs, vertaalprogramma's vervangen tolken, en automatische beeldanalyse maakt radiologen overbodig. Maar er bestaat een andere vorm van Kunstmatige Intelligentie: Hybride Intelligentie, de combinatie van menselijke en machinale intelligentie, erop gericht om het menselijk intellect te verrijken in plaats te vervangen.

Hybride Intelligentie maakt gebruik van de complementaire sterktes van mensen en machines, en probeert door de samenwerking van de twee een hybride team van mensen en AI-systemen beter te laten functioneren dan elk van beide apart. Ons leven wordt op die manier niet bedreigd door AI (zoals maar al te vaak gevreesd wordt), maar juist verrijkt. De samenwerking met AI-systemen kan ons wellicht helpen te compenseren voor inherente menselijke tekortkomingen zoals onze voorkeur voor kortetermijngewin, onze vooroordelen tegen mensen uit andere groepen, en onze voorkeur voor mening-bevestigende informatie. Zouden we zo juist betere mensen kunnen worden door samen te werken met AI?

Frank van Harmelen is hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij leidt momenteel het Hybrid Intelligence Center, het grootste AI-onderzoekproject ooit in Nederland. Hij is verkozen tot lid van de KNAW, de KHMW en de Academia Europaea, en is bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Wuhan in China.

Paradiso heeft strikte maatregelen getroffen om concerten en programma’s mogelijk te maken. Deze zijn in lijn met de geldende richtlijnen van het RIVM. Meer informatie over de coronamaatregelen in Paradiso vind je hier. Lees deze voor bezoek door.

View event on Facebook

Line-up

Main Hall

    Programma Paradisolezingen 2021: Veelzijdig leven

    Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

    De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Rijksmuseum Boerhaave en de VPRO.

    Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

    Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

    How to get to Paradiso

    Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

    Paradiso Programme

    What's on