What's on
Dekker

Paradisolezing De Voorspelling - Nynke Dekker

Paradisolezing De Voorspelling - Nynke Dekker

Sunday 27 March 2022

Sunday 27 March 2022

In Paradiso - Upstairs Room

Doors: 10:30, Main programme: 11:00

Vrienden van Verstegen & Stigter: €15
VPRO-leden, Quest-lezers: €15
Studenten: €5,00
 • Program is seated only

Op zondag 27 maart 2022 staat Prof. dr. Nynke H. Dekker (hoogleraar Moleculaire biofysica aan het Kavli Institute of Nanoscience van de TU Delft) in de Grote Zaal. 
Van ons genoom, maar bijvoorbeeld ook van het genoom van virussen, worden regelmatig kopieën gemaakt. In ons geval om het lichaam te laten herstellen of groeien. In het geval van een virus om de populatie in stand te houden en nieuwe infecties teweeg te brengen, zoals we tijdens de huidige pandemie goed kunnen zien. In beide gevallen zijn het eiwitcomplexen die het kopiëren mogelijk maken. 

Om de werking van deze eiwitcomplexen te begrijpen, proberen wij ze te observeren terwijl zij met het kopieerproces bezig zijn op individuele DNA of RNA moleculen. Hiervoor ontwikkelen Nynke en overige biofysiche groepen gespecialiseerde microscopen die naar het gedrag en de dynamiek van biologische moleculen in waterige oplossingen kunnen kijken. Daardoor kunnen wij op moleculair niveau begrip en kennis ontwikkelen. Deze kennis toetsen we, in samenwerking met biologen, ook op het cellulaire niveau. Meestal gaan deze kopieerprocessen goed, maar niet altijd. Een virus kan baat bij hebben bij fouten die daardoor in het genoom ontstaan, maar wij meestal niet. Zou je dit in de toekomst kunnen sturen of herstellen?

De Paradisolezingen worden in samenwerking met Verstegen & Stigter georganiseerd.

View event on Facebook

Line-up

Upstairs Room

  Over Nynke Dekker

  Nynke Dekker promoveerde op het onderwerp atomaire fysica aan Harvard University in 2000. Zij maakte daarna een switch naar de biofysica en werkte twee jaar als post-doc aan de Ecole Normale Superieure in Parijs op het gebied van DNA topologie. Vervolgens startte zij haar onderzoeksgroep aan de TU Delft. Sinds 2008 is zij daar hoogleraar “Singlemolecule nanoscale biophysics”. Dekker was één van de oprichters van de afdeling Bionanoscience van de TU Delft, gastonderzoeker in Uppsala en Londen, en als bestuurder actief in de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). Zij is lid van de KNAW en de KHMW en ontving in 2020 de Spinoza Premie. Samen met haar onderzoeksgroep, die bestaat uit biologen, chemici en natuurkundigen, heeft zij veel plezier in het ontrafelen van de werking van
  biologische moleculen.

  Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

  Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

  How to get to Paradiso

  Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

  Paradiso Programme

  What's on