What's on
Paradisolezing sloot

Paradisolezing De Voorspelling - Peter Sloot

Paradisolezing De Voorspelling - Peter Sloot

zondag 22 mei 2022

zondag 22 mei 2022

In Paradiso - Main Hall

Doors: 10:30, Main programme: 11:00

Vrienden van Verstegen & Stigter: €15
VPRO-leden, Quest-lezers: €15
Studenten: €5,50
 • Program is seated only

Op zondag 22 mei 2022 houdt prof. dr. Peter M.A. Sloot (hoogleraar Complexe Systemen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam) een Paradisolezing in de serie 'De Voorspelling'. Zijn lezing is getiteld 'De richting van de Tijd - Hoe complexe systemen de toekomst voorspellen'.

Wij lijken een bijzonder geloof te hechten aan de waarde van voorspellingen. Horoscopen, handlezingen, almanakken, weddenschappen op sport- en politieke uitslagen, de AEX-index van overmorgen, het klimaat van de toekomst, het verloop van een pandemie, het einde der tijden, we krijgen er niet genoeg van. Helemaal gek is dat niet, de evolutie heeft ons uitgerust met een krachtig brein waarvan de prefrontale cortex informatie integreert en redelijk succesvol voorspellingen doet. Een brein waarmee we ook in staat zijn gebleken computers te bouwen die dat allemaal nog beter kunnen. Dat schept verwachtingen. Toch gaat het eindeloos vaak fout. De Titanic zonk, Brexit kwam er, en ook Trump, en een ‘griepje’ gooide onverwacht ons gezondheidssysteem, economie en sociaal leven totaal overhoop. Waarom zitten we er zo vaak naast en is er hoop op verbetering? In deze lezing neemt Peter je graag mee in de niet-lineaire wereld van alledag en maakt hij je deelgenoot van zijn persoonlijke glazen bol.

Peter Sloot is hoogleraar Complexe Adaptieve Systemen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Met een achtergrond in de Chemie, Natuurkunde en Informatica en een promotie bij het Nederlands Kanker Instituut doet hij onderzoek naar nieuwe wegen om het gedrag van complexe systemen de voorspellen. Complexe systemen zijn samengestelde systemen waarvan het geheel meer en anders is dan de som der delen. We zien ze overal om ons heen; in migrerende vogels die zichzelf in zwermen organiseren, in ons immuunsysteem, in sociale- en opinie netwerken, in de dynamica van epidemieën, maar ook in de structuur van onze steden en maatschappij. Sloot onderzoekt met behulp van nieuwe computationele- en wiskundige methoden de manier waarop deze complexe systemen zichzelf organiseren. In 2010 ontving hij de prestigieuze Leading Scientist career award. In 2014 kreeg hij de middelen en mankracht om het Complexiteits Instituut in Singapore op te zetten en in 2016 werd hij de founding director van het Institute for Advanced Study aan de UvA, een interdisciplinaire hub om ‘wicked problems’ te bestuderen. Sloot is een enthousiaste wetenschapscommunicator.
Elke Paradisolezing duurt een uur en aan het eind van de lezing is er tijd om vragen te stellen.


De Paradisolezingen worden in samenwerking met Verstegen & Stigter georganiseerd.

View event on Facebook

Line-up

Main Hall

  Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

  Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

  How to get to Paradiso

  Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

  Paradiso Programme

  What's on