What's on
Paradiso

Paradisolezing, Bouwstenen van het universum – Over het Majorana-deeltje

Paradisolezing, Bouwstenen van het universum – Over het Majorana-deeltje

zondag 12 mei 2013

zondag 12 mei 2013


Lezing door Prof. dr. ir. Leo Kouwenhoven ( hoogleraar kwantumfysica Technische Universiteit Delft): Het Majorana-deeltje.

In april 2012 publiceerde Kouwenhoven’s onderzoeksgroep van de TU Delft onder zijn leiding in Science resultaten die sterke aanwijzingen gaven dat zij het Majorana-deeltje hadden waargenomen. De ontdekking veroorzaakte grote opwinding in de wereld. Maar waarom nu eigenlijk? Wat betekent het wanneer een deeltje gelijk is aan zijn anti-deeltje? En kunnen we nu een kwantumcomputer bouwen? 

Leo Kouwenhoven is hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. In 2007 ontving hij al de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in ons land, de NWO-Spinozapremie, voor zijn doorbraken op het gebied van kwantumtransport in halfgeleidermaterialen.

In de Paradisolezingen 2013 worden de bouwstenen van ons universum blootgelegd. Acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers spreken over elementaire deeltjes, sociale en neurologische bouwstenen en de ontwikkeling van het leven. De laaste zondagochtend lezing van dit seizoen:
Zondag 26 mei – Prof.dr. Marianne Rots (medische biologie RUG) – Epigenetica en het bouwplan van ons lichaam

Co-productie met Verstegen & Stigter / culturele projecten, met ondersteuning van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, de Vereniging van Nederlandse Universiteiten, NEMO, en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Meld je aan voor de mailingslijst en blijf op de hoogte van alle wetenschap programma's in Paradiso >>

Paradiso Programme

What's on