What's on
Opera in paradiso 2022

Opera in Paradiso: Dido and Aeneas - Opera van Henry Purcell door Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera Studio

Opera in Paradiso: Dido and Aeneas - Opera van Henry Purcell door Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera Studio

zaterdag 2 juli 2022

zaterdag 2 juli 2022

In Paradiso - Main Hall

Doors: 19:45, Main programme: 20:30

  • Program is seated only

Opera van Henry Purcell door Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera Studio
Opera in Paradiso: Dido and Aeneas

De opera Dido and Aeneas is op zaterdag 2 juli in Paradiso te zien. Deze bondige opera - hij duurt maar een uur! - speelt zich af in Carthago in Noord-Afrika waar Aeneas na schipbreuk belandt en het hart steelt van koningin Dido. In zijn meesterwerk weet componist Henry Purcell als geen ander de ondraaglijke tegenstellingen van het menselijk lijden te verklanken. Met Arabische muziek tussen de bedrijven door, waant de bezoeker zich nog meer in het Tunesië van toen.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Andreas Küppers speelt de muziek; sopraan Claire Antoine kruipt in de huid van Dido, bariton Frederik Bergman zingt de rol van Aeneas. Antoine zingt bij De Nationale Opera Studio, net als de andere zangers in deze geniale opera: Maya Gour (mezzosopraan), Elenora Hu (sopraan), Ian Castro (tenor) en Inna Demenkova (sopraan). Ze worden bijgestaan door Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor.

Henry Purcell zoekt in zijn muziek het spanningsveld op tussen plichtsbesef en hartstocht en tussen macht en onmacht. Hij probeert daarmee de luisteraar te verwarren en te verleiden. Naast deze wonderschone muziek, gespeeld door het Nederlands Kamerorkest, is er tussen de bedrijven door bewerkte Arabische muziek te horen van zanger Baidar Al Basri, ud-speler Saif Al-khayyat en percussionist Nora Thiele. Het Nederlands Kamerorkest staat onder leiding van Andreas Küppers, bekend van zijn samenwerking met dirigent René Jacobs.

Nederlands Kamerorkest

Andreas Küppers, dirigent  
Evgeni Sviridov, concertmeester

De Nationale Opera Studio
Claire Antoine, sopraan (Dido)
Frederik Bergman, bariton (Aeneas)
Maya Gour, mezzosopraan (Sorceress)
Elenora Hu, sopraan (Second Woman, First Witch)
Ian Castro, tenor (Sailor, Second Witch)
Inna Demenkova, sopraan (Belinda)

Baidar Al Basri, zangSaif Al-khayyat, ud
Nora Thiele, slagwerk
Nationaal Vrouwen Jeugdkoor
Wilma ten Wolde, koordirigent

Eduardo Rojas, regie

View event on Facebook

Line-up

Main Hall

  • Nederlands Kamerorkest
  • De Nationale Opera Studio

How to get to Paradiso

Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

Paradiso Programme

What's on