What's on
Paradiso

NEW COOL COLLECTIVE BIG BAND

NEW COOL COLLECTIVE BIG BAND

vrijdag 2 april 2010

vrijdag 2 april 2010

Presentatie van het nieuwe album 'Pachinko'.


Jazz is 'muziek van het moment' – er worden op elk moment nieuwe muzikale keuzes gemaakt die tot aan de vorm en alle op dat moment spelende musici reiken waardoor een persoonlijke en intensieve muziekbeleving ontstaat. (Wikipedia.com)

Dus als de heren van de New Cool Collective Big Band beweren dat ze middels hun nieuwe album steeds verder van ‘de jazz’ verwijderd raken is eigenlijk niets minder waar. Revolutionair is dit album echter wel te noemen. De gemaakte muzikale keuzes en wirwar van invloeden zijn vaak onorthodox maar nimmer ongefundeerd.

Grote invloed is toe te dichten aan de reis van New Cool Collective naar Japan in de zomer van 2009. Indrukken van typisch Japanse reclamespotjes en videoclips op de televisie in de hotelkamer, maar ook de opgefokte jackpot geluidsfragmenten uit speelhallen die de band in Tokio tijdens wandelingen in de uitgaanswijk Roppongi opving, hebben hun weg gevonden naar het album. “Punkjazz”, zo noemt de band deze Japanse voortvloeisels. Maar er zijn meer invloeden hoorbaar. Rock is dominanter aanwezig op dit album. Evenals een jaren-tachtig gevoel. Of is het nou een jaren-negentig gevoel? De band heeft het zelfs over een duidelijk hoorbare electro-feel.

Hoe dan ook, een groot deel van deze muzikale ontdekkingstocht is tevens te danken aan de wijze van opnemen, waarbij men meer dan ooit tevoren met losse schetsen de studio in is gegaan om aldaar jammend naar de uiteindelijke versies toe te werken. Er is meer als een groep aan gewerkt, al schrijvend werd er opgenomen en er heerste enorme muzikale vrijheid. Diverse ideeën zijn uit meligheid ontstaan maar hebben de plaat wel degelijk gehaald. Zoals een van de bandleden aangeeft: “We hebben geprobeerd de grootste bullshit te vertalen naar de studio en het is ons ook nog eens gelukt.”

Al met al levert New Cool Collective Big Band een ijzersterk high-energy album af dat menig muziekliefhebber zal doen happen naar adem. Muzikaal gezien een waar schizofreen meesterwerk, waarmee de groep zich wederom op imposante wijze onderscheidt van elke andere big band ter aarde, maar ditmaal bovendien een gooi doet naar de herdefiniëring van het gehele genre.

Het album ‘Pachinko’ en dit concert zijn mede tot stand gekomen met subsidie van Nederlands Fonds voor Podiumkunsten.


Paradiso Programme

What's on