What's on
Paradiso

New Cool Collective Big Band & Thierno Koite (Orchestra Baobab en Le Sahel)

New Cool Collective Big Band & Thierno Koite (Orchestra Baobab en Le Sahel)

Sunday 8 May 2016

Sunday 8 May 2016

De muzikale werelden van New Cool Collective Big Band en saxofonist Thierno Koite komen samen onder de noemer AMSTERDAM – DAKAR. Tijdens een reis door Afrika in 2013 ontmoet New Cool Collective de saxofonist van de legendarische Senegalese bands Orchestra Baobab en Le Sahel: Thierno Koite. Thierno’s unieke sound vormt zich al gauw een belangrijke inspiratiebron voor New Cool Collective. Terug in Nederland wordt er een nummer aan hem opgedragen, dat verscheen op Electric Monkey Sessions. Maar daarmee is de wens voor een samenwerking nog niet vervuld. Thierno’s komst naar Nederland in mei a.s. grijpt NCCBB daarom graag aan om zich opnieuw te laten inspireren door de Senegalese muziek en het schrijven van een geheel nieuw repertoire. De opnames vinden plaats in de prachtige locatie van Studio 150 Bethlehemkerk, waar beiden de eer hebben om als eerste grote gezelschap op te nemen. Het resultaat is live te bewonderen tijdens deze bijzondere AMSTERDAM – DAKAR show en terug te horen op het komende album. Daarnaast worden er bekende nummers van New Cool Collective en nummers van Thierno Koité gespeeld.

Benjamin Herman licht toe in deze video:

Als vast onderdeel van zowel Orchestra Baobab als Le Sahel, is saxofonist Thierno Koite een bepalende factor voor de sounds van beide bands. Geworteld in de traditionele Wolof-muziek van Senegal, is Thierno continu op zoek naar nieuwe invloeden om zijn spel inhoudelijk verder te ontwikkelen en zijn sound nog meer diepgang te geven. Thierno’s kenmerkende spel wordt beschouwd als de saxofoon-sound van Senegal. Dit levert hem onder andere een plek op in het fameuze Super Etoile de Dakar, een all-star band met de beste muzikanten van Dakar, onder leiding van Youssou N’Dour. Ook buiten Senegal wordt Thierno’s specifieke sound geroemd en speelt hij samen met onder andere Maceo Parker en Peewee Ellis. Verder was hij onderdeel van de James Brown band tijdens diens tour door Senegal. In 2002 wordt Thierno genomineerd voor een World Music Award, een jaar later wint hij de prijs met Orchestra Baobab.

Het 8-koppige New Cool Collective tourt al meer dan 20 jaar door binnen- en buitenland, en doet hierbij zowel de hipste jazzclubs als rock-, pop-, en jazzfestivals aan. Sinds 1996 is er ook de New Cool Collective Big Band, waarbij de band wordt aangevuld met 11 Nederlandse topmuzikanten. De discografie van de band bestaat uit 14 albums en daarnaast won het de afgelopen jaren diverse prijzen zoals een Edison Award, NPO Radio 6 Awards voor Best Live Act en Best Group, en een Gouden Kalf voor Best Soundtrack. Hoewel het genre jazzdance als een muzikale rage voorbij is gegaan, heeft NCC een blijvende, eigen stijl op de kaart gezet met de best denkbare instrumentale dansbare en energieke muziek. In de onmiskenbare sound van de band zijn onder andere invloeden van jazz, cumbia, soul en verschillende Afrikaanse genres terug te vinden.

Paradiso Programme

What's on