What's on
Mulatu Astatke USE

Mulatu Astatke

Mulatu Astatke

dinsdag 18 september 2018

dinsdag 18 september 2018

In Paradiso - Main Hall

Doors: 19:30, Main programme: 21:00

Mulatu Astatke staat bekend als de vader van de Ethiopische jazzmuziek, en dat is niet voor niets. Op alle belangrijke instrumentale albums uit de hoogtijdagen van de Ethiopische jazz in de jaren 70 speelt hij mee. De nu 74 jarige muzikant kreeg zijn muzikale vorming in Londen en New York, en in Boston was Astatke de eerste Afrikaanse student aan het gerenommeerde Berklee College of Music. Daar combineerde hij jazz, latin en traditionele Ethiopische muziek. Terug in zijn thuisland introduceerde hij instrumenten als de vibrafoon, keyboard, conga's en de bongo in de muziek. Maar het zijn vooral de groovende, Ethiopische melodielijnen die Astatke in de Amerikaanse jazz bracht waar hij om geroemd wordt. Hij stond met grootheden als Duke Ellington op het podium. Nog altijd inspireert zijn muziek menig muzikant en zijn liedjes worden dan ook veelvuldig als samples gebruikt door artiesten als Nas, Damian Marley en Kanye West. Bij het grote internationale publiek brak Astatke (opnieuw) door, toen vanaf eind jaren 90 de Ethio-jazz heruitgaven van de compilatieserie 'Éthiopiques' verschenen en zijn muziek in 2005 werd gebruikt voor de soundtrack van Jim Jarmusch' film 'Broken Flowers'. De afgelopen jaren volgende nieuwe albums en tours, samen met onder meer The Heliocentrics, Black Jesus Experience en Either/Orchestra.

Vooraf en na afloop muziek van Ethiopische dj Marv.

View event on Facebook

Line-up

Main Hall

  • Mulatu Astatke
Mulatu Astatke - Yègellé Tezeta (My Own Memory)

Mulatu Astatke - Yègellé Tezeta (My Own Memory)

Mulatu Astatke - Yègellé Tezeta (My Own Memory)

Mulatu Astatke - Tezeta (Nostalgia)

Mulatu Astatke - Tezeta (Nostalgia)

Mulatu Astatke - Tezeta (Nostalgia)

Ticket to the Tropics-pas 2018

Dit programma is gratis toegankelijk met de Ticket to the Tropics-pas 2018. Pashouders moeten een vrijkaart bestellen via een speciale ticketlink die ze per e-mail ontvangen, na activatie van de pas. Als je de pas hebt gekocht, krijg je deze binnen 6 werkdagen thuisgestuurd per post. Entree is alleen op vertoon van vrijkaart EN Ticket to the Tropics-pas 2018. Voor sommige programma's zijn een beperkt aantal vrijkaarten beschikbaar.

How to get to Paradiso

Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

Paradiso Programme

What's on