What's on
Paradiso

London Calling: Washed Out, The Rapture, Other Lives, Wolf Gang, Dum Dum Girls, An Horse, Big Deal, Exitmusic, Veronica Falls, Breton, Spector, Spectrals, Wise Blood

London Calling: Washed Out, The Rapture, Other Lives, Wolf Gang, Dum Dum Girls, An Horse, Big Deal, Exitmusic, Veronica Falls, Breton, Spector, Spectrals, Wise Blood

Friday 11 November 2011

Friday 11 November 2011

Er is ook een passepartout voor 11 & 12 november à 35,- excl. lidmaatschap.

TIJDSCHEMA

LONDON CALLING BLOG

Wise Blood
Wise Blood is het werk van twintiger Chris Laufman, die flink heeft geknutseld met samples, loops en beats. Zijn muziek is een ware collage van stijlen, genres en technieken die moeiteloos in elkaar overvloeien en de bezoeker dwingen om te dansen. Trage hiphopbeats worden samengesmolten met galmende vocalen en synths. Wise Blood speelt live met een voltallige band, en speelde daarmee ondere andere in het voorprogramma van Friendly Fires. Hoewel er niet veel over de mysterieuze Laufman en zijn band bekend is, is de buzz die nu in Amerika gaande is onontkoombaar.

Big Deal
Het Engelse duo Kacey Underwood en Alice Costelloe vormen samen Big Deal. Tegenstrijdig met de bandnaam, houdt deze band van een erg ingetogen en klein geluid. Alleen twee gitaren en hun vocalen zijn nodig voor de liedjes van Big Deal. Door de lage stem van Underwood en de breekbare, zoete vocalen van Costelloe doet de muziek denken aan The XX, maar dan nog een tikkeltje rustiger. Tijdschrift NME ziet het jongen/meisje duo in ieder geval als een veelbelovend vervolg op The White Stripes, The Kills en Cat’s Eyes.

Other Lives
Other Lives is een bijzonder vijftal uit het Amerikaanse Stillwater, dat dit jaar het belachelijk mooie album ‘Tamer Animals’ uitbracht. Het gezelschap – onder leiding van bandleider Jesse Tabish – maakt weelderige en bezwerende indiefolk. De muziek houdt je in een stevige greep, terwijl de spanning langzaam maar intens wordt opgebouwd. In de muziek van Other Lives hoor je de harmonieuze samenzang van Fleet Foxes maar dan bovenop indrukwekkende sfeervolle soundscapes die we bijvoorbeeld van Local Natives of Arcade Fire kennen.

Breton
Breton is, als je de verhalen moet geloven, onovertroffen cool met hun triphoprock in een filmische stijl. Het viertal uit South East London is net een jaar bezig onder deze naam, maar maakt al langer kunstzinnige films en geluidsmixen. De muziek van Breton is een vervreemdende dubstep-achtige poppy mix van artrock en elektronica, met invloeden van zowel Massive Attack als Friendy Fires. Op het podium spelen ze, verborgen in het duister van hun capuchons, uitsluitend verlicht door hun eigen filmkunstwerkjes, met gitaar, basgitaar, synthesizers, drums en laptops.

Washed Out
Washed Out is het project van Ernest Greene, een jonge Amerikaan wiens muziek klinkt als een oud cassettebandje. Het wordt ook wel omschreven als slaapkamerpop met wazige synthesizers. Dat betekent natuurlijk niet dat je gaat slapen van deze muziek. Nee, er zit een vette groove waar niet veel mensen bij stil blijven staan. Hoe deze gast het voor elkaar krijgt te klinken als een versleten tape weet niemand, maar met charmante nummers als ‘You’ll See It’ en ‘Feel It All Around’ is er niemand die daar nog wakker van ligt. Nog maar kort bezig onder de naam Washed Out is de hoeveelheid aandacht die hij krijgt veelbelovend.

Exitmusic
Een pulserende beat vormt de basis van deze experimentele indie-elektronica die terecht omschreven wordt als “Radiohead meets Portishead in a living nightmare”. Angstaanjagend mooi dus, de dromerige elektronica, spookachtige vocalen en gruizige gitaren. Aleksa Palladino en Devon Church veroorzaken deze dansbare muzikale nachtmerrie, die alles behalve nare dromen veroorzaakt. De creatieve mix van het duo uit New York werd enthousiast ontvangen door het gerenommeerde label Secret Canadian, dat afgelopen zomer de eerste single ‘The Sea’ presenteerde. Dat het duo Exitmusic, een titel van een Radiohead-nummer, als bandnaam heeft aangenomen is waarschijnlijk geen toeval.

Wolf Gang
Wolf Gang maakt een opwekkende mix van kosmische popmelodieën, klassieke elementen en aanstekelijke electro-indie die doet denken aan Scissor Sisters en Empire of the Sun. Zijn debuutalbum kreeg lovende recensie, zoals bijvoorbeeld op KindaMuzik: “De single ‘The King and All of His Men’ swingt en rockt tegelijk maar is bovenal catchy as hell.” Het muzikale brein achter de Wolf Gang is de pas 24-jarige Max McElligot, die zijn inspiratie zocht bij orkesten en klassieke stukken waar zijn moeder hem als kind mee naar toe nam. Het is niet vreemd dat Wolf Gang’s debuutalbum ‘Suego Faults’ wordt vergeleken met het epische ‘Oracular Spectacular’ van MGMT: producer Dave Fridmann had namelijk de touwtjes in handen.

The Rapture
De onverwoestbare NY-dancepunk van The Rapture is terug! In september komt het langverwachte nieuwe album uit van deze band, getiteld ‘In The Grace Of Your Love’. Door wat wisselingen van bandleden, het meermaals pauzeren van het opnameproces en het geven van concerten, liep de plaat wat vertraging op. Maar het was het wachten meer dan waard: ‘In The Grace Of Your Love’ is geproduceerd door niemand minder dan Philip Dzar (Phoenix en Beastie Boys) en klinkt als een logisch, fris vervolg op het album ‘Pieces Of The People We Love’.

An Horse
London Calling verwelkomt een zeer interessant jongen-meisje duo: An Horse. De Australische indie-rockers Kate Cooper en Damon Cox kennen elkaar van een bijbaantje bij een platenzaak, waar ze na sluitingstijd stiekem konden repeteren. Nog geen twee jaar later hadden ze het podium al gedeeld met Death Cab For Cutie, Tegan & Sara en Cage The Elephant. Het tweede album ‘Walls’ is geschreven tijdens een warme zomer in Vancouver en staat vol intelligente en energieke indiepop.

Spector
Het is natuurlijk gedurfd om je band te vernoemen naar ‘s werelds grootste producer, Phil Spector, maar deze twee Londense muzikanten komen er prima mee weg. Hun geluid wordt door sommige critici beschreven als een combinatie van Roxy Music, The Strokes, The Killers en My Morning Jacket, zelf voegen we daar graag Pulp aan toe. Zanger Fred MacPherson, voorheen de frontman van Les Incompetents en van Ox.Eagle.Lion.Man., heeft namelijk muzikaal behoorlijk wat weg van de rondspringende Jarvis. Een mespuntje harmonieuze Beach Boys-surfzang, en het geluid van Spector is haast compleet. Maar voor de volledige beleving is hun live-show een echte aanrader.

Dum Dum Girls
Dee Dee, Jules, Bambi en Sandy vormen samen Dum Dum Girls: een rafelig garagerock gezelschap dat op het punt staat het tweede album ‘Only In Dreams’ uit te brengen op het label Subpop (Mogwai, Blitzen Trapper, Handsome Furs e.v.a.). De vier meiden zien er übercool uit en hun muziek staat als een huis. Op het nieuwe album kiezen ze voor een persoonlijke en emotionele benadering. Zo werd ‘Hold Your Hand’ geschreven na de dood van Dee Dee’s moeder, die met haar foto op beide voorgaande releases van Dum Dum Girls te zien is. Andere nummers gaan bijvoorbeeld over de afstand tot hun geliefden, die het vele toeren met zich meebrengt.

Veronica Falls
Het Britse antwoord op de Vivian Girls en Best Coast, met een stevige knipoog naar The Pains of Being Pure At Heart. Onder leiding van de jonge zangers en gitaristen Roxanne en James maakt de Londense band Veronica Falls dromerige én catchy indierock. De band werd opgericht in 2009 en speelde vorig jaar hun eerste Nederlandse optreden in Paradiso en deed een concert tijdens Into The Great Wide Open. Hun lekker galmende indiepop, met invloeden van de jaren vijftig, zestig en tachtig door elkaar, beviel zo goed, dat we ze graag opnieuw uitnodigingen in Paradiso. Deze keer met een nieuw album, dat eind september moet verschijnen.

Spectrals
De jonge standup-artiest Louis Oliver Jones uit Leeds is pas 21 jaar, maar zijn muziek is juist geïnspireerd door vroege Amerikaanse (garage-) rock’n’roll. En dan vooral door de poppy ‘doo wop’ ballads uit die tijd. Samen met drummer Will Jones vormt hij live het duo Spectrals. De Britse muziekpers kijkt nu al uit naar het debuutalbum van Spectrals, getiteld ‘Bad Penny’ en dat op 17 oktober uitkomt op het label Wichita.

 

Paradiso Programme

What's on