What's on
Paradiso

London Calling: The History of Apple Pie, Friends, Caged Animals, Hard-Fi, Jamie n Commons, All The Young, Netherlands, Fixers, Azealia Banks, Will and the People, Shields, Anothers Blood, Dog is Dead, I.R.O.K.

London Calling: The History of Apple Pie, Friends, Caged Animals, Hard-Fi, Jamie n Commons, All The Young, Netherlands, Fixers, Azealia Banks, Will and the People, Shields, Anothers Blood, Dog is Dead, I.R.O.K.

Saturday 12 November 2011

Saturday 12 November 2011

Er is ook een passepartout voor 11 & 12 november à 35,- excl. lidmaatschap.

TIJDSCHEMA

LONDON CALLING BLOG

Fixers
Fixers uit Oxford combineert West Coast psychedelica (die we kennen van Animal Collective en MGMT) met galmende surfpop. De grote helden van de band zijn Beach Boys, Van Dyke Parks, Kate Bush en Cocteau Twins. De Britten, die nu al de nieuwe Foals worden genoemd, kleden hun muziek aan met beats, echo’s, vele lagen gitaar en eighties stadionpop. Zelf zeggen ze een manier gevonden te hebben op muziek van vroeger, nu en de toekomst te combineren. Fixers laat zien hoe experimentele muziek ook erg aanstekelijk kan zijn.

Azealia Banks
Van jongs af aan is het negentienjarige fenomeen Azealia Banks uit Harlem (NYC) maar met een ding bezig: hiphopster worden. Haar eerste release ‘Seventeen’(2009) zorgde voor een grote buzz online en haar indrukwekkende cover van Interpol’s ‘Slow Hands’ bracht haar een jaar later uiteindelijk het succes waar ze zo naar uitkeek. Liedjes als ‘L8R’ en ‘212’ zijn echte danceflooranthems, terwijl Banks net zo graag gas terug neemt om trage beats en hiphop met elkaar te vermengen. Het debuutalbum komt zeer binnenkort uit, maar in de tussentijd brengt Major Lazer al tracks van deze rijzende ster uit.

Will and the People
Will and the People bestaat uit een paar Engelse straatschoffies die zich laten inspireren door The Police en reggaegrootheid Bob Marley. Hun mix van ska en reggae is echter niet opgejaagd als die van landgenoten Madness, maar juist erg relaxed en loom. Frontman Will Rendle en zijn bandleden wonen allemaal samen in een huis en dat versterkt het feit dat we meer te maken hebben met een collectief dan een reguliere band. Hun vriendschap en oprechte liefde voor muziek speelt dan ook een zeer grote rol in de band. Ondanks dat Will and the People pas een jaar bezig is, waren ze een van de hoogtepunten van de Lima tent op Lowlands 2011. Skank en pogo er dus op los; er staat een groot feest te wachten.

Netherlands
De band Netherlands bestaat uit vijf schoolvrienden uit Southampton die bloedstollend mooie droomfolk maken. De eerste EP van het gezelschap wordt in het najaar verwacht en zal de titel ‘Places To Haunt’ dragen. Hoewel de optredens van dit splinternieuwe bandje op twee handen te tellen zijn, verwelkomt London Calling ze maar al te graag voor hun eerste Nederlandse optreden. Het prachtige nummer ‘Something or Nothing’, geproduceerd door Jimmy Robertson en Demien Castellanos (Florence & The Machine, Big Pink, Anna Calvi) zorgt in ieder geval voor kippenvel, en wekt nu al torenhoge verwachtingen bij de Engelse muziekpers.

All The Young
London Calling heeft weer een band weten te strikken die je niet lang meer op de kleinere podia zal vinden: All The Young. De band maakt strakke indierock anthems en kreeg dan ook snel een major platenlabel op zijn dak. Alles aan deze band is met precisie en toewijding uitgevoerd: van de perfecte opgebouwde rockliedjes tot de strak-in-het-pak outfits van de bandleden. Verwacht echter geen uitgekauwd popbandje, maar echt ‘the next big thing’ van Engeland. De nodige speelervaring deden de heren op met Pete Doherty, The Rifles en The Twang, en dat zullen ze op London Calling laten zien.

Caged Animals
New Jersey’s Vincent Cacchione liet zijn band Soft Black voor wat het was en startte het hobbyproject Caged Animals, niet wetende dat dit de start was van een groots muzikaal avontuur. Cacchione laat met zijn band Caged Animals (inmiddels bestaande uit zijn vrouw, zus en zijn beste vriend) zwoele emotionele indiepop horen met een electronisch randje. Zijn muziek heeft iets weg van Beck en zelfs het volle geluid van Animal Collective, maar Cacchione legt meer nadruk op melodie en tekst. Zo ontstaan onweerstaanbare ballads en krachtige doo-wop geïnspireerde popsongs. Het debuutalbum van Caged Animals draagt de titel ‘Eat Your Own’ en wordt enkele dagen na London Calling uitgebracht.

Friends
De indiescene in Brooklyn stroomt over! Vampire Weekend, Yeasayer, The Pains of Being Pure At Heart en Grizzly Bear gaven al het juiste voorbeeld, maar nu is er een nieuwe hype: Friends. Deze blogfavoriet werd door Pitchfork al de “groovende versie van Lykke Li” genoemd, terwijl The Guardian de muziek vergeleek met Neneh Cherry die postpunk is gaan maken. De muziek van Friends heeft iets spontaans en losjes, waarschijnlijk omdat de band nog nauwelijks een halfjaar samen is. Een ding is zeker: zangeres Samantha Urbani en haar vier bandleden gaan dezelfde succesvolle route tegemoet als hun bekende stadsgenoten.

Jamie n Commons
Voor liefhebbers van grootheden als Johnny Cash, Tom Waits, John Smith, Nick Cave is de 22-jarige Brit Jamie N Commons een absolute aanrader. Zijn stem klinkt opvallend volwassen en doorleefd voor zijn leeftijd en verklapt een voorliefde voor blues, country en whisky. Commons’ nummers ademen soms donkere Americana uit, maar bevatten altijd een hoopvol randje folk en pop. In Engeland groeit zijn bekendheid inmiddels bijna net zo hard als die van Laura Marling en Mumford & Sons, en na de release van zijn EP in oktober zal dat alleen maar toenemen.

Hard-Fi
De Britse band Hard-Fi brak in 2005 door met het album ‘Stars Of CCTV’ en de reeks frisse pophits ‘Hard To Beat’, ‘Living For The Weekend’ en ‘Cash Machine’. In Nederland hadden ze dit jaar met ‘Good For Nothing’ hun tweede megahit te pakken. Popliedjes om zowel op te rocken als te dansen, met lichte invloeden uit de Britse pop uit de jarentachtig (The Clash en New Order). Hard-Fi maakte furore tijdens de opleving van de Britpop halverwege het eerste decennium van deze eeuw, samen met o.a. Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs en Bloc Party. De band bewijst nu eindelijk met het splinternieuw album ‘Killer Sounds’ het schrijven van pakkende popliedjes niet verleerd te zijn.

The History of Apple Pie

The History Of Apple Pie komt uit Londen en maakt vanuit daar onweerstaanbare noisepop. Zoete melodieën met een overheerlijke laag overstuurde gitaren. Net als een andere indielievelingsband Yuck houdt The History Of Apple Pie heel erg van fuzzy jaren negentig indierock en combineert dit met hele lieve meidenzang. Een album is er nog niet maar in London kunnen de leden al bijna niet over straat of ze worden gekidnapt door een platenbaas.

Anothers Blood

Het mysterieuze Anothers Blood is de nieuwe band van Red Light Company’s Richard Frenneaux. Hij verzorgt de vocalen en omringt zich met twee bijzondere Londense muzikanten. Hun doel is simpel: popliedjes creëren die tijdloos zijn. De enige uitgebrachte track van Anothers Blood heet ‘Lost Communication’ en is gloednieuw maar klinkt alsof het al jaren je favoriete nummer is. ‘Lost Communication’ begint rustig, maar na een sombere, donkere start wordt het liedje langzaam uitgebouwd tot een prachtig indie-anthem met de indrukwekkende stem van Frenneaux. Een niet te missen band op London Calling die over een paar jaar zomaar zo groot als Fleet Foxes of Arcade Fire zijn.

 

Dog Is Dead
De vijf skatekids van Dog Is Dead zijn nog niet eens twintig, maar worden nu al in een adem genoemd met Local Natives, Mumford & Sons en Mystery Jets. De muziek omschrijven ze zelf als “opwekkende pop en folk voor jazzjunkies”, waarbij ze zich bovendien van honderden andere bands onderscheiden door de prachtige meerstemmige vocalen. Ook de toevoeging van een saxofoon zorgt voor een verbluffend, nieuw geluid. Het vijftal uit Nottingham luisterde zelf veel naar Fleet Foxes en Paul Simon en weet die elementen perfect te mixen op het handjevol uitgebrachte songs.

Shields

Luke Elgie, Rich Sutton en Tom Larthe studeerden af op de opleiding ‘Popular & Contemporary Music’ en brachten hun kennis bij de band Shields voor het eerst in de praktijk. De eerste demo-opnames van de band stammen uit het voorjaar van 2011. De producer Adrian Bushby (Foo Fighters, Muse, U2) wist het beste uit Shields naar boven te halen. Stuwende gitaarpartijen, melodieuze zanglijnen en krachtige afrobeatachtige percussie. Shields is hierdoor een echte aanrader voor fans van Two Door Cinema Club, Vampire Weekend, Cut Copy en andere swingende indiebands.

I.R.O.K.

 

Paradiso Programme

What's on