Paradiso

Life through art - a conversation between A.S. Byatt and Edmund De Waal

Life through art - a conversation between A.S. Byatt and Edmund De Waal

Sunday 13 November 2016

Sunday 13 November 2016

Erasmusprijswinnaar A.S. Byatt gaat in gesprek met collega-schrijver en keramist Edmund de Waal – bekend van bestseller De haas met de amberkleurige ogen - over haar twee grote liefdes: beeldende kunst en literatuur. Voertaal is Engels.

Inleiding Ann Demeester, moderator Lennart Booij.

De Engelse schrijver, dichter en Booker Prize winnaar A.S. Byatt (1936) werd door The Times gekozen tot een van de 50 belangrijkste naoorlogse Engelse schrijvers. Byatt schreef tientallen (historische) romans, biografieën, korte verhalen en kritische essays. In haar omvangrijke oeuvre koppelt zij grote eruditie aan tomeloos schrijfplezier en verbeeldingskracht. Haar werk is grensoverschrijdend in stijl en inhoud. Zij gebruikt uiteenlopende genres, literaire vormen en onderwerpen. Byatt dompelt de lezer onder in de geschiedenis van het Europese denken. Daarbij neemt zij de grote vragen over wetenschap, historie en identiteit als uitgangspunt. In 2010 ontving ze een eredoctoraat van de Universiteit Leiden.

Edmund de Waal (1964) is in de eerste plaats keramist. Zijn installaties van wit porselein zijn onder meer te zien in het Victoria & Albert Museum in Londen en het Rijksmuseum in Amsterdam, dat hij twee jaar geleden het grote werk An idea (for the journey) schonk. Maar de Waal is nu bijna bekender als schrijver. Zijn eerste boek, de familiegeschiedenis De haas met de amberkleurige ogen (2010), werd onverwacht een wereldwijde bestseller. Vorig jaar verscheen De witte weg, een boek over de geschiedenis van porselein en het verslag van een persoonlijke obsessie.

A.S. Byatt ontvangt de Erasmusprijs voor haar bevlogen bijdrage aan het genre ‘Life Writing’, een actueel onderwerp binnen de literatuur dat historische romans, biografieën en autobiografieën omvat. De jury noemt Byatt een geboren verhalenverteller met een scherp oog voor maatschappelijke verhoudingen.

Programma in samenwerking met de Stichting Erasmusprijs en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam.

Paradiso Programme

What's on