What's on
Alberto Barrera Tyszka

Leesclub Le Monde

Leesclub Le Monde

zondag 19 mei 2019

zondag 19 mei 2019

In Paradiso - Upstairs Room

Doors: 10:30, Main programme: 11:00

  • Program is seated only

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of Noord-Amerika komt? Bij Leesclub Le Monde lezen we iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 19 mei lezen we 'De laatste dagen van de commandant' (224 pagina’s) van Alberto Barrera Tyszka (Venezuela), geselecteerd door panellid Sanne Fase.


'De laatste dagen van de commandant' 
Als het gerucht rondgaat dat ‘de bovenmenselijke leider’ ongeneeslijk ziek is, vervalt het hele land in hysterie. Dat land is Venezuela, de leider heet Hugo Chávez. Hij kent alleen bewonderaars die hem beschouwen als de bevrijder van de armen en onderdrukten, en tegenstanders die hem een populistische dictator vinden die Venezuela naar de chaos heeft geleid. Deze kloof tussen voor- en tegenstanders loopt ook door de familie van de gepensioneerde oncoloog Miguel Sanabrias. Zijn vrouw verafschuwt de Liber máximo, zijn broer adoreert hem. En terwijl het land zijn ondergang tegemoet gaat, krijgt Miguel geheime aantekeningen van de doodzieke leider in handen gespeeld. Dat ontvlambare materiaal zou de mythe van de heiligverklaarde Chávez die het regime zorgvuldig heeft opgebouwd, makkelijk kunnen afbreken. Miguel beseft dat hij moet laten zien aan welke kant hij staat.
Met deze bekroonde roman schetst Barrera Tyszka de bijna uitzichtloze situatie van een land dat voor velen een voorbeeld was van het verzet tegen het neoliberalisme. Een actueel boek over een van de meest radicale politieke projecten van onze tijd.


Schrijver, dichter en performer Rachel Rumai Diaz draagt deze editie van Leesclub Le Monde voor. Rachel combineert passionele teksten met haar unieke blik op de wereld. Het ritme van haar Afro Latijns-Amerikaanse oorsprong weerspiegelt zich in elke
voordracht, elke zin en elk woord waarin ze het publiek meeneemt in emoties en hedendaagse kwesties. Van Spanglish tot Caribische invloeden, kunst en muziek, vindt zij de inspiratie om alle culturen te vertegenwoordigen die haar lichaam thuis noemen. Ze vindt dat woordkunst een belangrijke brug vormt tussen kunst en activisme, en richt zich daarom op onderwerpen zoals feminisme, post-kolonialisme, identiteit en diversiteit. Rachel is mede-oprichter van het intersectioneel feministisch kunstplatform voor en door vrouwen genaamd 'De Vrouwenkamer'. Daarnaast is ze onderdeel van het collectief ‘La Raza’, een platform en community dat zich richt om Latijns-Amerikaanse jonge creatievelingen in Nederland bij elkaar te brengen en een podium te geven.


Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Panelleden: Sanne Fase (Java Bookshop), overige panelleden worden later bekend gemaakt. 

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso Amsterdam en SLAA.


View event on Facebook

Line-up

Upstairs Room

    How to get to Paradiso

    Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

    Paradiso Programme

    What's on