Karin Amatmoekrim

Leesclub Le Monde met Karin Amatmoekrim

Leesclub Le Monde met Karin Amatmoekrim

Sunday 26 March 2017

Sunday 26 March 2017

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met die auteur, met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 26 maart lezen we ‘Een algemene theorie van het vergeten’ (254 blz) van José Eduardo Agualusa (Angola/Portugal), geselecteerd door schrijfster Karin Amatmoekrim.

★★★★  Volkskrant: “De vorm van deze roman is even grillig als virtuoos, de taal schakelt van zeer spaarzaam tot die van een schelmenroman. Agualusa op zijn best.”

"Mix J.M. Coetzee met Gabriel García Márquez en je hebt José Eduardo Agualusa, Portugals volgende kandidaat voor de Nobelprijs” - Alan Kaufman

Toen Angola eind 1975 onafhankelijk werd na een jarenlange strijd tegen de koloniale overheerser besloot Ludovica Fernandes zich in te metselen in haar flat in Luanda. Gedurende dertig jaar leefde zij als een kluizenaar, zich voedend met duiven en groenten uit de moestuin op het balkon. Dit waargebeurde verhaal vormt het uitgangspunt van de doldwaze roman ‘Een algemene theorie van het vergeten’. De Angolees-Portugese schrijver José Eduardo Agualusa (1960) is een van de leidende literaire stemmen in Angola en andere Portugeessprekende landen. Met zijn romans won hij al meerdere prijzen, deze roman stond op de shortlist van de Man Booker Prize.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol.
Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Babs Gons (schrijver/performer, Poetry Circle Nowhere) en Lucia Kula (voormalig asielzoeker, doctoraal onderzoeker en schrijver/analyst voor oa oneworld.nl)

Gidsen: Hanna Bervoets (29jan), Karin Amatmoekrim (26 mrt), Adriaan van Dis (28 mei), Jelle Brandt Corstius (24 sep).

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso en SLAA i.s.m. de Volkskrant.

Paradiso Programme

What's on