What's on
Paradiso

Jungle by Night, Seun Kuti & Egypt 80

Jungle by Night, Seun Kuti & Egypt 80

zaterdag 15 oktober 2011

zaterdag 15 oktober 2011

Deze avond viert Paradiso de muzikale erfenis van de legendarische Afrobeatgrondlegger Fela Kuti. Jungle By Night, Seun Kuti & Egypt 80, Koffie, Analog Africa Soundsystem, Guzanghida en Kindred Spirits Soundsystem treden deze avond op. ’s Nachts wordt het feest voortgezet met een indoor editie van Ticket To The Tropics. Fela Kuti zou op 15 oktober 73 jaar zijn geworden. Het piepjonge collectief Jungle By Night uit Amsterdam is de curator van de avond.

Multi-instrumentalist Fela Kuti uit Nigeria stond eind jaren ’60 aan de wieg van de muziekstijl die hij Afrobeat noemde en was bovendien politiek actief. Zowel als mensenrechtenactivist als in zijn hoedanigheid als muzikant was hij invloedrijk. Dit jaar stond hij opnieuw in de schijnwerpers vanwege de musical ‘Fela!’. In 1997 overleed Fela Kuti aan de gevolgen van AIDS. Sindsdien heeft zijn jongste zoon Seun Kuti, destijds 14 jaar, het stokje van zijn vader overgenomen als leider van Kutis’s band Egypt 80. Jungle By Night nodigde Seun Kuti en Egypt 80 graag uit voor een eerbetoon aan Fela Kuti.

De jonge, negenkoppige groep Jungle By Night uit Amsterdam brak dit jaar definitief door en heeft zich laten inspireren door de Afrobeat uit Nigeria en jazz uit Ethiopië, gespeeld met een Westerse attitude. Op grote festivals als North Sea Jazz, Bevrijdingsfestivals en Lowlands verraste Jungle By Night met hun swingende optredens. Ze hebben de gelijkgestemde band Koffie uitgenodigd; een Amsterdamse Afrobeatband met een eigen, opzwepend geluid met veel energie, swing, improvisatie en bovenal: ritme. Ook treedt de veelzijdige muzikant Zoumana Diarra uit Mali op, de enige muzikant ter wereld die een kora met maar liefst 44 snaren bespeelt, samen met Roy Groeneveld (Afrikaanse percussie).

Hierna gaat de avond over in het feest ‘Ticket To The Tropics’ met de feestmuziek uit Afrika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Er zijn optredens door wederom Jungle By Night (jam), Analog Africa Soundsystem en Kindred Spirits Soundsystem met dj’s KC the Funkaholic, Antal en Hotmamahot. Het populaire Analog Africa Soundsystem heeft een enorme vinylcollectie opgebouwd met de parels uit de Afrikaanse populaire muziek van de jaren zestig en zeventig. Analog Africa staat garant voor een onweerstaanbare mix van Afrikaanse jazz, soul en funk uit de jaren zeventig, gecombineerd met de meest actuele Afrikaanse dansvormen, van Angolese funana tot en met Zuid-Afrikaanse kwaito.

20.00 uur: Seun Kuti & Egypt 80,

22.15 uur: Zou & Roy (kora & percussie)

23.00 uur: Jungle by Night

V.a. 24.00 uur: Ticket To The Tropics met Analog Africa Soundsystem en Kindred Spirits Soundsystem plus:

00.15 uur: Koffie (kleine zaal)

01.00 uur: Jungle by Night jam

Paradiso Programme

What's on