What's on
Fela day friendship 2023 event cover

Fela’s Day met Kin'Gongolo Kiniata en Bixiga 70

Fela’s Day met Kin'Gongolo Kiniata en Bixiga 70

Friday 27 October 2023

Friday 27 October 2023

In Tolhuistuin - Club

Doors: 19:00, Support: 18:00, Main programme: 21:30

Dit concert is gratis te bezoeken met de Ticket to the Tropics Pas 2023. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie.

Tijdschema:

19:00 - Tolhuistuin Club doors open
19:30 – Kin'Gongolo Kiniata
20:20 - The Gang is Beautiful (Theatrical Catwalk)
20:45 – Bixiga 70
22:00 - The Gang is Beautiful Afterparty Dj's NYAMECMPLX & BOATISM

Voorafgaand de concerten vindt er een talk plaats in Tolhuistuin Zonzij. Met een ticket voor deze avond heb je ook toegang tot de talk. Kijk hier voor meer informatie.

Fela Kuti heeft sinds 28 november 1983 zes keer een onvergetelijk optreden in Paradiso gespeeld. De 'Godfather of Afrobeat' wordt gezien als een pionier in het combineren van West-Afrikaanse muziek met Amerikaanse funk en jazz. De charismatische multi-instrumentalist wist keer op keer extatische sfeer te creeëren met een band die bijna niet op het podium paste.

Naast zijn legendarische status als muzikant prijst Paradiso Fela Kuti om zijn uitgesproken politieke activisme, met name tegen corruptie en onderdrukking van de Nigeriaanse overheid in de jaren '70. Dit gedachtegoed is nog steeds van toepassing op het huidige, wereldwijde tijdsbeeld.

Het is dan ook belangrijk om stil te staan bij een grootheid als Fela. Daarom organiseert Paradiso voor de elfde keer een avond ter ere van de geboortedag van de artiest. Dit jaar gebeurt dat met optredens van Kin'Gongolo Kiniata en Bixiga 70. 

Bixiga 70 
Bixiga 70 is vandaag de dag een van de meest toonaangevende instrumentale groepen van Brazilië. Ze vermengen Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes met elkaar, waarbij geïmproviseerde solo's, harmonie, dynamiek en beats op vitale en onvoorspelbare manieren samensmelten. Hun derde album 'III' varieert tussen vrolijke dansbaarheid, een scherp gevoel voor humor en betrokken politieke reflecties.

Kin'Gongolo Kiniata 
Vanuit het hart van Kinshasa produceert de Congolese band Kin'Gongolo Kiniata opzwepende ritmes met instrumenten gemaakt van gerecycled materiaal. Deze vijfkoppige groep maakt experimentele Afropop  met een punkachtige energie tussen electro en Congolese ritmes. 

The Gang is Beautiful
The Gang Is Beautiful is een creatief platform in Amsterdam waar mensen samenkomen in naam van mode, kunst, muziek en gemeenschap. Het platform staat vooral bekend om zijn ongeëvenaarde collectie kringloopmode, zijn unieke benadering van het nachtleven en evenementen, en bovenal om zijn mensen. Voor Fela Day presenteert The Gang is Beautiful een multidisciplinair eerbetoon aan de Godfather van de Afrobeat met videokunst, dans, muziek en performance.

Talk
Voorafgaand de concerten vindt er een tot nadenken stemmend panelgesprek plaats ter aftrap van Fela’s Day 2023 in Tolhuistuin Zonzij. In dit gesprek zal een diaspora panel reflecteren op de huidige turbulenties in West-Afrika. Op deze belangrijke dag herdenken we de geboorte van Fela Kuti en de nalatenschap van Thomas Sankara. Met stemmen uit de diaspora die nauw verbonden zijn met de regio, worden zowel het panel als het publiek uitgenodigd om deze gebeurtenissen te verkennen aan de hand van persoonlijke ervaringen, om open en authentieke gesprekken aan te moedigen. Laten we Fela Kuti en Sankara's dromen van een verenigd continent eren en een toekomst voor ogen zien waar vrijheid geen grenzen kent. Mis deze kans niet om te luisteren, meningen te delen en een zinvolle dialoog aan te gaan voor een beter Afrika.

Expositie Rush Hour
Platenzaak Rush Hour presenteert in de hele maand november tevens een gratis toegankelijke expositie van grafisch vormgever Lemi Ghariokwu: de vermaande Nigeriaanse illustrator die bekend werd vanwege zijn jarenlange samenwerking met Fela Kuti

View event on Facebook

Line-up

Club

  • Bixiga 70

Ticket to the Tropics-pas 2023

Ticket to the Tropics staat voor dansmuziek uit alle werelddelen, oud en nieuw, van samba tot cumbia en van kaseko tot kuduro. Hier stoffen we toffe platen af, duiken we nieuwe pareltjes op en houden we bij welke concerten je niet mag missen.

Met de Ticket to the Tropics-pas kun je voor een vaste prijs jaarlijks een aantal geselecteerde concerten in dit genre bezoeken. De pas gaf de afgelopen drie jaar toegang tot onder meer concerten van Kokoko!, Songhoy Blues, Fatoumata Diawara, Mbongwana Star, Gallowstreet, Felabration met Jungle by Night, Dengue Dengue Dengue, en vele anderen.

Hoe werkt het

Pashouders moeten een vrijkaart bestellen via een speciale ticketlink die ze per e-mail ontvangen, na activatie van de pas. Entree is alleen op vertoon van vrijkaart EN de fysieke Ticket to the Tropics-pas 2023. Voor sommige programma's is een beperkt aantal vrijkaarten beschikbaar, dus wees er snel bij.

Bixiga 70 op Spotify

Kin'gongolo Kiniata - Toko Tika Te (Live on KEXP)

Kin'gongolo Kiniata - Toko Tika Te (Live on KEXP)

Accept the preferences cookies to view the video.

How to get to Tolhuistuin

Tolhuistuin (formerly Paradiso Noord) is located at IJpromenade 2 in Amsterdam North. A free ferry is departing from Amsterdam Central Station to Buiksloterweg. Turn left and you’ll walk into Tolhuistuin. For club nights, the rear entrance is used (Buiksloterweg 5C), which can be reached via the Overhoeksplein. Restaurant THT serves an extensive menu for any music lover – making a reservation is recommended.

Paradiso Programme

What's on