Harp horror en strijkers in paradiso web

Ensemble uit het Nederlands Kamerorkest: Horror, Harp en Strijkers in Paradiso

Ensemble uit het Nederlands Kamerorkest: Horror, Harp en Strijkers in Paradiso

Wednesday 14 October 2020

Wednesday 14 October 2020

In Paradiso - Main Hall

Doors: 20:30, Main programme: 21:15

  • Program is seated only

Dit concert is afgelast. Ticketkopers die direct via onze website een ticket hebben gekocht, ontvangen een e-mail met informatie over het retourneren van hun tickets.


Er is ook een concert om 19.00 uur

Het ensemble uit het Nederlands Kamerorkest komt samen met harpist Sandrine Chatron en actrice Nazmiye Oral naar Paradiso met een gloednieuwe bewerking van Het masker van De Rode Dood, een kort horrorverhaal van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe, op spannende muziek van de Franse componisten Caplet en Debussy. Een ware muzikale thriller.

Edgar Allen Poe’s Rode Dood
Edgar Allen Poe publiceerde Het masker van De Rode Dood in 1842. De Rode Dood is een griezelige, uiterst besmettelijke ziekte, die al na een half uur fataal is. Een prins die zich veilig waant, heeft zich met een groot gezelschap afgezonderd in zijn kasteel. Op een avond organiseert hij een bizar gemaskerd bal, waarbij zich onder de aanwezigen plotseling een raadselachtige figuur blijkt te bevinden: de gevreesde ziekte in persoon. Klokslag middernacht slaat hij toe. Actrice Nazmiye Oral trekt het verhaal naar het hier en nu en houdt de hedendaagse maatschappij een spiegel voor. De Rode Dood staat bij haar symbool voor de innerlijk dood, wanneer je medemens niet meer ziet.

Caplet & Debussy 
Het verhaal wordt extra angstaanjagend door muziek van de componisten Caplet en Debussy, uitgevoerd door een ensemble uit het Nederlands Kamerorkest. André Caplet (1878 - 1925) liet zich voor zijn werk Conte Fantastique voor Harp en Strijkers inspireren door het macabere verhaal van Edgar Allan Poe. De harp, met wonderlijke en duistere klanken, symboliseert De Rode Dood. Caplet is vooral bekend door de jarenlange vriendschap en samenwerking met de zestien jaar oudere Claude Debussy (1862 - 1918), waarvan tijdens deze voorstelling twee dansen te horen zijn. De Danse sacrée (‘Gewijde dans’) heeft een langzaam tempo en beweegt zich voornamelijk in de klankwereld van middeleeuwse kerk; de Danse profane (‘Seculiere dans’) is een soort wals met een veel levendiger ritme en wereldse harmonieën. 

Programma
Debussy - Danse sacrée
Caplet - Conte Fantastique voor harp en strijkers
Debussy - Danse profane

Orkest
Ensemble uit het Nederlands Kamerorkest

Uitvoerenden
Sandrine Chatron, harp
Nazmiye Oral, verteller

View event on Facebook

Line-up

Main Hall

    How to get to Paradiso

    Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

    Paradiso Programme

    What's on