What's on
James Joyce 3 web

Een avond met James Joyce

Een avond met James Joyce

Wednesday 11 March 2020

Wednesday 11 March 2020

In Paradiso - Upstairs Room

Doors: 20:00, Doors close: 23:30, Main programme: 20:30

  • Program is half seated, half standing

De Ierse schrijver James Joyce wordt gerekend tot de absolute top van de wereldliteratuur, vooral bekend van zijn meesterwerk ‘Ulysses’. Velen hebben het boek in de kast staan, maar zijn er nooit aan begonnen. En zij die er aan begonnen doen er soms wel jaren over. Als je dan na zeven jaar vastlopen en stug doorploeteren opeens het licht ziet en 'Ulysses' in één keer uitleest, wat dan? Beginnen aan 'Finnegans Wake' natuurlijk, het tweede 'onleesbare' meesterwerk van James Joyce.

Op woensdagavond 11 maart wordt in de bovenzaal van Paradiso rond deze 'Schrijver der Schrijvers' een uiterst toegankelijke avond georganiseerd. Over zijn boek 'Ulysses', dat in het jaar 2000 werd gekozen als 'beste boek van de 20e eeuw', maar ook als 'minst uitgelezen boek ooit geschreven'. Werd het overtroffen door 'Finnegans Wake'?  Door collega’s werd het in ieder geval neergezet als 'een kruiswoordraadsel van 628 pagina's' , 'een geniale taaldouche', 'obscure woordenbagger' en 'een grandioze verzameling taalgrappen en woordspelingen'.

In het goede gezelschap van de op James Joyce gepromoveerde dichter/docent Onno Kosters, de veelgeprezen Joyce-vertaler Erik Bindervoet en de door Joyce-gepokmazelde Erik van Muiswinkel wordt u wijzer gemaakt over dit literaire fenomeen. Tijdens de inloop en in de pauze worden videoclips vertoond van door 'Ulysses' en 'Finnegans Wake' geïnspireerde popmuzikanten als Kate Bush, Jeffersons Airplane, Tangerine Dream, Slow Dive en Van Morrisson. Na de pauze is er live Ierse muziek van Mulligans Trio (Siard de Jong - fiddle, Dom Crosbie - gitaar, Max van Gelder - accordeon, fluit).

Murphy’s Irish Stout, Murphy’s Irish Red en bierbrood aanwezig! 

Organisatie: Paradiso en Peter Smit


View event on Facebook

Line-up

Upstairs Room

    How to get to Paradiso

    Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

    Paradiso Programme

    What's on