What's on
Paradiso

De Staat + Jo Goes Hunting

De Staat + Jo Goes Hunting

Friday 12 February 2016

Friday 12 February 2016

Eind 2014 werd een lang gekoesterde droom van De Staat werkelijkheid: het creëren van een plek waar muzikanten en andere creatievelingen naar hartelust kunnen maken, spelen en opnemen. De band nam zijn intrek in het oude gebouw van Doornroosje in Nijmegen, en verbouwde het legendarische pand tot een volwaardige studio. Hier kan de band eindeloos repeteren, opnemen en mixen. Vanaf 2015 wordt daar hard gewerkt aan een nieuw De Staat-album.

Frontman Torre Florim: “Voorheen schreef ik nummers, repeteerden we vervolgens tot ze perfect waren, huurden dan tien dagen een dure studio en probeerden in die tijd alles zo goed mogelijk op te nemen. Nu kunnen we eindeloos uitproberen, opnieuw beginnen en afwerken. We zijn teruggekeerd naar de tijd dat grote bands enorme budgetten kregen, waardoor ze maandenlang een studio konden huren. Nu is studio-apparatuur zo betaalbaar geworden dat we zelf een studio hebben kunnen bouwen.”

Florim is niet alleen frontman van De Staat, maar ook de man achter de mengtafel. “Al van kinds af aan ben ik bezig met muzieksoftware, het was niet meer dan logisch dat ik onze muziek zelf ging produceren.” In de studio staan gitaren, vintage synthesizers en andere instrumenten opgesteld in een cirkel, de opstelling alleen al maakt nieuwsgierig naar wat hier gemaakt wordt.

Sinds 2009 raast De Staat door Nederland én de wijde omtrek. In 2008 maakte de band al een vliegende start als voorprogramma van Belgische rockband dEUS tijdens hun tour door Groot-Brittannië, gevolgd door de steeds voller stromende zalen tijdens de Popronde dat jaar.Debuutalbum Wait For Evolution won in 2009 de 3voor12 Award voor beste album van het jaar , 3FM Award voor beste album.

Opvolger Machinery verscheen in 2011. Voor de gelijknamige tour werd een enorme machine gebouwd, die live op het podium niet alleen als decor, maar ook als volwaardig instrument diende. In 2011 en 2012 won De Staat de 3FM Awards in de categorie alternative.

De Staat’s derde album, I_CON, heeft Torre Florim gemixt in Nashville, Tennessee, samen met Grammy-winnaar Vance Powell. Powell, onder andere verantwoordelijk voor het geluid van The Raconteurs en Jack White, bleek enthousiast over de band. Voor I_CON won De Staat in 2014 een Edison Award. Single Devil’s Blood werd 3FM Megahit, en de track Down Town werd opgenomen in de soundtrack van FIFA 2014.


''Yolanda Ulger was in januari bij het eerste optreden van de nieuwe tour in een feesttent in Groningen. ‘Dat was het eerste concert sinds het filmpje van “Witch Doctor” was verschenen. Inmiddels kende iedereen de beelden. Dus bij de toegift, toen Torre Florim in het midden van de zaal ging staan, was het duidelijk wat er zou komen.’ ‘Tijdens de dwingende drumbeat aan het begin, liet Torre, in zijn mooie pak, zich ook hier vanaf het podium het publiek in zakken,’ zegt Jurry Oortwijn. ‘Hij drong naar het midden van de vloer en stelde zich op.’ Padu Boerstra: ‘Ik wist niet wat ik zag. Hij stond daar met breed gespreide armen,keek dreigend om zich heen en begon langzaam rond te draaien. Tot mijn verbazing deden de mensen mee. Zij draaiden om de draaiende Torre. Hoe is het mogelijk? dacht ik, dat dit zomaar gebeurt.’ De kring rond Florim breidt zich uit, ziet Yolanda Ulger van bovenaf. ‘De cirkel was enorm, van het podium tot aan de bar. Als een levensgrote afspiegeling van de O van de albumhoes.’ ‘Ik zag een orkaan in slow motion. Verbijsterend, vond ik,’ zegt Boerstra.''

Uit: '50 jaar Paradiso in 50 legendarische optredens' van Hester Carvalho


De Staat: heer en meester in Paradiso

''De ogen van Torre Florim glinsteren als hij vrijdagavond om half negen het podium van een al tijden uitverkocht Paradiso betreedt. 'Hallo Amsterdam', roept hij een paar keer, alsof hij zelf niet kan geloven dat iedereen echt in afwachting is van het concert van zijn band. 'Wij zijn De Staat', vervolgt hij. Dan donderen de drums en klinkt er een van die heerlijk aanstekelijke riffjes waar De Staat al jaren in grossiert. Peptalk, het openingsnummer van het onlangs verschenen vierde album 0 is ook nu de ideale opener: 'we're gonna have some fun tonight', zingt Florim met zijn donkere bariton.''

De Staat in Paradiso, 2016. Bron: YouTube.

De Staat in Paradiso, 2016. Bron: YouTube.

Paradiso Programme

What's on