What's on
Afb 3a schimmelmateriaal

De Nieuwe Natuur – Paradisolezing door Prof. dr. Gijsje Koenderink

De Nieuwe Natuur – Paradisolezing door Prof. dr. Gijsje Koenderink

Sunday 14 April 2019

Sunday 14 April 2019

In Paradiso - Main Hall

Doors: 10:30, Main programme: 11:00

Vrienden V&S / VPRO-leden: €10,- // Studenten / CJP / Stadspas: €5,-
  • Program is seated only

Biotechnologie wordt de komende jaren een cruciaal thema. Er is nauwelijks een gebied te noemen waar de biotechnologie geen rol gaat spelen: milieu, klimaat, gezondheid, economie, wetenschap en dat allemaal in onderlinge samenhang. Intussen creëren we een nieuwe natuur omdat we langzaam maar zeker leren (her)programmeren met DNA en daarmee in staat zijn de (micro)biologische natuur naar onze hand te zetten, met alle medische en ethische gevolgen vandien. Door ontrafeling van onderliggende mechanismen, nabootsing en verbetering ontstaan nieuwe materialen en medicijnen die op de natuur zijn geïnspireerd. En er ontstaan nieuwe wetenschapsterreinen en samenwerkingsverbanden tussen (micro)biologie, genetica, (bio)informatica, weefseltechnologie, fysische chemie en ecologie – misschien wel de moeder aller levenswetenschappen. In de Paradisolezingen van 2019 gaan acht wetenschappers dieper op dit onderwerp in.

De vijfde Paradisolezing in de serie DE NIEUWE NATUUR wordt gehouden door Prof. dr. Gijsje Koenderink (AMOLF/VU). Haar lezing is getiteld ‘Het Cytoskelet van een synthetische cel’. Gijsje Koenderink is bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bouwt binnen het AMOLF aan het cystoskelet van een synthetische cel. Zij heeft een nieuw vakgebied gecreëerd: de fysica van biologisch afbreekbare materialen. Door het bouwen van synthetische cellen krijgen we inzicht in de vreemde materiaaleigenschappen van levende cellen – en daarmee in het leven.

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Rijksmuseum Boerhaave en de VPRO.

View event on Facebook

Line-up

Main Hall

    Programma Paradisolezingen 2019: De Nieuwe Natuur

    Biotechnologie wordt de komende jaren een cruciaal thema. In de Paradisolezingen van 2019 gaan acht wetenschappers dieper op dit onderwerp in.

    Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

    Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

    How to get to Paradiso

    Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

    Paradiso Programme

    What's on