What's on
Paradiso

BLAUWDRUK VOOR DE TOEKOMST - LEZING

BLAUWDRUK VOOR DE TOEKOMST - LEZING

Sunday 16 May 2010

Sunday 16 May 2010

Planetenbiljart, sciencefiction & echte wetenschap

De huidige kennis van de natuurkrachten is veel nauwkeuriger dan de meeste sciencefiction-auteurs ons willen doen geloven. Voeg toe een kleine dosis gezond boerenverstand en dan weet je dat het meeste van wat je in de sciencefictionromans leest nooit realiseerbaar zal zijn. Communiceren via gedachtengolven of psi-krachten? Reizen via zwarte gaten of wormholes (de bekende space-warp)? Vergeet het maar. De nuchtere theoretisch fysicus zal deze zaken naar het rijk der fabelen verwijzen. Veel van wat u in Star Trek en Star Wars hebt gezien kan dus helaas niet. Maar dat er wel degelijk heel veel mogelijk is, zal in de Paradisolezing worden belicht door Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft.

De lezing wordt ingeleid door Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

De overkoepelende titel van de Paradisolezingen 2010 luidt Vooruit met de wetenschap – blauwdruk van de toekomst. Deze zestiende serie Paradisolezingen wordt georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van de vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, VPRO Noorderlicht en KIJK.

Paradiso Programme

What's on