What's on
News overview

Waxahatchee kondigt het begin van de lente af

1 April, 2020

Waxahatchee1 mollymatalon

Als je nu niet binnen had moeten blijven, had je het misschien wel opgevangen; er wordt namelijk van de daken geschreeuwd dat Katie Crutchfield onder de naam Waxahatchee een nieuwe plaat heeft uitgebracht. En het feit dat dat album, ‘Saint Cloud’, steengoed is, laat de muziekwereld helemaal oplichten in deze donkere tijden.

Doet niet onder voor Bob Dylan

With a shift in tone and tempo, Katie Crutchfield creates a vivid modern classic of folk and Americana. It’s the sound of a cherished songwriter thawing out under the sun,” weet Pitchfork beeldend te beschrijven in hun review van het album, welke bestempeld wordt met maar liefst een 8,7 van de. In de categorie ‘Best New Music’ prijkt Crutchfield met haar album naast de nieuwe track van Bob Dylan. Wat een mooi gegeven voor de jonge singer-songwriter.

Grappig genoeg was dit het Britse The Guardian ook al opgevallen: “With tracks that nestle in heartache and bask in hard-won wisdom, this is an artefact of American song that measures up to Dylan at his peak” schittert de kop van hun mening over ‘Saint Cloud’, naast de groteske maar allesbehalve onterechte uitspraak dat het het beste album van het jaar is tot dusver. 

Hqdefault 200401 141353

Waxahatchee

Fire

Lente

“With Katie Crutchfield’s fifth solo album comes the spring, its essence bottled so powerfully you could name a perfume after it: Saint Cloud, by Waxahatchee,” vervolgt Pitchfork. Dat klinkt wellicht ietwat overdreven, maar wanneer je het album van begin tot eind eens braaf afluistert, zoals misschien wel eens de bedoeling had kunnen zijn van het album, lijkt het alsof de narcissen en krokussen buiten inderdaad als paddenstoelen uit de grond schieten. 

Hqdefault 200401 141353 1

Waxahatchee

Lilacs

Nuchter

Het album klinkt licht en helder. Misschien ligt dat aan het feit dat het haar eerste werk is sinds ze besloten heeft om nuchter door het leven te gaan sinds 2018. In het buitengewoon tedere nummer en keytrack van het album ‘Fire’, zingt ze “I'm wiser and slow and attuned”. Deze toon weet ze het hele album vast te leggen en klinkt door in ieder nummer.

Aan muziekblad Rolling Stone deelde Waxahatchee mee dat ze het eerst lastig vond om teksten te schrijven als ze nuchter was. Het eindresultaat is juist extra berekende, doorwrochte teksten met scherpzinnige analogieën, iets wat een brein onder invloed misschien niet zo doeltreffend gelukt was

Hqdefault 200401 141354

Waxahatchee

Can´t Do Much

Isolatie

Net als haar naam, Waxahatchee, welke verwijst naar een beekje dichtbij het huis waar ze opgroeide in Alabama, neemt Crtuchfield op Saint Cloud je mee terug naar haar ‘thuis’. Momenteel zit de zangeres braaf sociaal te isoleren met haar vriend en medemuzikant Kevin Morby, waarmee ze trouwens op donderdag 2 april zijn verjaardag mee viert door live te gaan op Instagram – mocht je je thuis zitten vervelen zoals zovelen van ons. 

Kroon op het werk

Dat Crutchfield inmiddels is uitgegroeid tot een ervaren tekstschrijver, valt niet langer te ontkennen. Dit album spant de kroon op haar werk tot nu toe. Op haar voorgaande albums wist Waxahatchee al diepe, persoonlijke nummers te pennen, maar dit album lijkt ongeëvenaard in authenticiteit. Werkelijk een moderne folk- en Americana klassieker, da zijn alle critici het roerend met elkaar eens te zijn. 

Hqdefault 200901 142209

Kevin Morby and Waxahatchee

Tiny Desk (Home)