What's on
News overview

The Orphan Brigade zingt en danst zich naar het einde van de wereld

25 February, 2020

The Orphan Brigade 2019

The Orphan Brigade is een soort muzikale versie van het televisieprogramma ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Vreemde omgevingen inspireren de drie bevriende singer-songwriters, de Amerikanen Neilson Hubbard en Joshua Britt plus de Noord-Ier Ben Glover. Voor hun derde gezamenlijk album, To The Edge Of The World, kreeg laatstgenoemde een keer ‘zijn zin’. Ze verbleven aan de Noord-Ierse kust en lieten zich op wisselende locaties inspireren door het landschap en de lokale geschiedenis. Dat leverde veertien liedjes op, waarvan een met John Prine, de man wiens concert net werd uitgesteld. Genoemd supertrio komt wel, laat daar geen misverstand over bestaan, op 28 maart in Paradiso Noord.

Eerste sfeertekening

Met het openingsnummer Pipes’ Intro zijn we meteen waar we wezen moeten. Dit is zo onmiskenbaar Iers, alhoewel het had evengoed Schotland kunnen zijn. We hebben amper als ‘Floortje’ onze plaats bepaald of we zitten al midden in een stampende Didley-beat in het aanstekelijke nummer Mad Man’s Window. Voor elk nummer is in het bijgeleverde CD-boekje de ontstaansgeschiedenis vermeld.

Deze rocksong heeft een wel zeer pijnlijke achtergrond. Gezeten op een kustweggetje behandelen de heren de eeuwenoude legende van een jongeman die zijn lief ziet verdrinken, waarna hij een mensenleven lang vergeefs op haar terugkeer wacht. Brrrr, je voelt die nooit weggaande pijn.

​The Orphan Brigade is een soort muzikale versie van het televisieprogramma ‘Floortje naar het einde van de wereld’.

Mad Man’s Window

Eeuwenoude legendes

Banshee, dat doortrokken is met de kreet ‘whoo-whoo, hear the banshee cry’, is het gevolg van een middernachtelijke schrijfsessie in Glenarm Forest. Ook hier ligt de basis in een steenoude legende over vrouwelijke geesten die de naderende dood van een familid aankondigen. Spooooooky hoor!

​The Orphan Brigade is een soort muzikale versie van het televisieprogramma ‘Floortje naar het einde van de wereld’.

Banshee

Met ‘good old’ John Prine

Bijkomen is er niet bij. Want voor Captain’s Song (Sorley Boy), het mooiste lied op het album, hebben ze ‘good old’ John Prine van stal gehaald om mee te zingen. Dat is zo huiveringwekkend mooi, dat je hem ter plekke vergeeft dat hij nu al tweemaal zijn laatste concert heeft uitgesteld, om gezondheidsredenen weliswaar. De nieuwste datum daarvoor is overigens 25 augustus. Stel dus zelf je vakantie even uit. Nog iemand geïnteresseerd in de ontstaansgeschiedenis van dit nummer? Komt die: geschreven op een boot gaat het over een beruchte zestiende-eeuwse chieftain.

Extra aandacht voor de prachtige mandoline en eigenlijk ook wel voor onze gastheer Ben Glover, die er echt iets moois van heeft gemaakt. In juni 2018 stond hijzelf vlak na de release van zijn zevende soloalbum Shorebound nog in de kleine zaal, begeleid door gitarist Colm McLean.

​The Orphan Brigade is een soort muzikale versie van het televisieprogramma ‘Floortje naar het einde van de wereld’.

Captain’s Song (Sorley Boy)

Geschreven in ‘The Ghost Room’

Isabella is als lied een even mooie schoonheid als haar naam en de begeleidende mandoline (alweer!). Het verhaal is minder mooi echter. Dat hoort zo. Lady Isabella Shaw werd door haar ploert van een man Lord James Shaw, in de torenkamer van hun kasteel opgesloten omdat ze het bestaan had een dochter in plaats van een zoon te baren als erfgenaam. Hoe durfde ze!

Ze is haar dood tegemoet gevallen toen ze op de vlucht haar baby poogde terug te vinden. Schrijnend…, en dat op zo’n lief walsje en fijne melodie. Het nummer is geschreven in ‘The Ghost Room’ in Ballygally Castle Hotel. Onheilspellend alweer! En mooi!

Kinderversie

Staan er ook nog mindere liederen op dit album van het drietal dat zich vernoemd heeft naar het gelijknamige boek van William C. Davis uit 1993. Om eerlijk te zijn is de reprise van To The Edge Of The World door het kinderkoor van Ben Glovers vroegere lagere school niet zo heel erg interessant. Het reduceert het onbehagelijke spooky gevoel dat we net hadden tot Another Brick in The Wall van Pink Floyd na duizend draaibeurten. Ook de tientallen ‘lalala’s’ in Fair Head’s Daughter gaan op een gegeven moment toch een beetje op de zenuwen werken.

Interessante muzikale reisbestemming

Maar daar staat zoveel moois tegenover. Je hebt meteen zin om naar (Noord-)Ierland te gaan. Wie weet kan Floortje er een keer een reisspecial aan besteden, maar dan wel met The Orphan Brigade als gidsen. Na hun eerdere reizen naar Kentucky en Italië is de Noord-Ierse kust een interessante muzikale reisbestemming gebleken. Die reis gaan ze voor ons op 28 maart nog eens dunnetjes overdoen in Paradiso Noord. Boek nu je vliegticket.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor The Orphan Brigade in Paradiso Noord op 28 maart.