What's on
News overview

The Dream Syndicate

16 September, 2017

Dreamsyndicatepress

"Het is dom om uit elkaar te gaan als je geen ruzie hebt." Steve Wynn doelt op LCD Soundsystem, dat net als The Dream Syndicate vorige week een nieuw album uitbracht. Voor Wynn en zijn band het eerste in 29 jaar, voor LCD Soundsystem duurde de windstilte sinds het vorige een schamele zeven jaar. "Ik las in interviews dat ze uit elkaar gingen om meer kaartjes te verkopen voor hun show in Madison Square Garden. Ha ha, silly."

"Kijk, toen wij begonnen werd je geacht in één band te spelen en elke twee jaar een album uit te brengen. Zijprojecten werden ontmoedigd, er werd gezegd dat je alles moest opsparen voor 'this one shot'. Dat was frustrerend voor mij en voor de band. Tegenwoordig kan je tien dingen tegelijk doen en is het allemaal cool."

We bellen met Wynn over het nieuwe album van The Dream Syndicate, 'How Did I Find Myself Here?' en over de optredens eind oktober in Bitterzoet en Vera. Hij zegt er enorm naar uit te kijken, omdat dit de eerste optredens in Nederland zijn sinds de band vijf jaar geleden weer begon met spelen toen Wynn vastberaden was om terug te keren naar een Spaans festival terwijl zijn andere bands niet beschikbaar waren.

"Ik kan me onze optredens in Vera en Paradiso in de jaren '80 nog goed herinneren. In ons laatste jaar samen hebben we nog een tour langs vijf of zes steden gedaan -ik herinner me Leiden, Den Haag en Amsterdam- met de Fatal Flowers. Such a good band."

Dreamsyndicate YT1

"Filter Me Through You"

Accept the preferences cookies to view the video.

Volgens Wynn hoef je het verleden niet te kennen om het heden te begrijpen. Hij is ervan overtuigd dat mensen 'How Did I Find Myself Here?' ook goed zouden vinden als het een debuutalbum van een nieuw bandje zou zijn. "Ik hou van alle vier de albums van vroeger, maar tegen de tijd dat we in Nederland spelen zijn we halverwege de tour, dus dan zullen we naast oud werk veel nieuwe nummers spelen.”

Beproefd recept

Voor het nieuwe album greep de 57-jarige Wynn doelbewust terug op de ingrediënten uit de begintijd van The Dream Syndicate, voordat het geluid van de band evolueerde, ofwel de dagen van debuutalbum 'The Days Of Wine And Roses' uit 1982. Hij somt het beproefde recept op: herhaling, een goeie groove, eenvoud, hypnotische aantrekkingskracht en een flinke berg gitaren. Om het feest der herkenning voor fans uit die tijd compleet te maken, zingt Kendra Smith mee op slotnummer 'Kendra's Dream' (ze schreef ook mee aan de tekst).

"Veel van de teksten gaan werkelijk over ons, over de band. 'Filter Me Through You' gaat over de invloed die je nog hebt op mensen nadat je bent vertrokken. Het zou een liefdesliedje kunnen zijn, zo vatten de meeste mensen het op, maar het gaat ook over The Dream Syndicate."

Dreamsyndicate YT2

"How Did I Find Myself Here"

Accept the preferences cookies to view the video.

Dus als Wynn in 'The Circle' zingt dat hij nog wel wat verrassingen in petto heeft ('I've got a few tricks up my sleeve'), dan heeft hij het over zichzelf. Wynn is ook de verloren zoon over wie het 11 minuten durende titelnummer gaat. "Niet alleen omdat ik ben geboren en getogen ben in Los Angeles maar me nu thuisvoel in New York, het gaat ook over de lange reis die ik als muzikant heb afgelegd. Ik wil niet al te zweverig klinken, maar alles wat ik ooit heb gedaan heeft me geleid tot nu, om precies te zijn tot het punt waarop ik onder een viaduct in Queens met de rest van de band sta te wachten op Chris Cacavas, die uit Duitsland moet komen. Het regende, het leek wel een scène uit 'The French Connection'. We wachtten op Chris om naar Richmond te rijden om een nieuw album van The Dream Syndicate op te nemen. Het verleden was opeens weer het heden. Op dat moment vroeg ik me af hoe ik dat punt in hemelsnaam had bereikt. How did I find myself here?"

Grant Hart

We spreken Wynn wanneer het voor hem begin van de middag is afgelopen donderdag. Hij zegt dat hij al de hele ochtend naar Hüsker Dü luistert, omdat hij wakker werd met het nieuws dat leeftijdgenoot Grant Hart is overleden. "Ik was echt een hele grote fan, ik kende hem een beetje. Hij was een dierbare 'old friend' van m'n vrouw, die als drummer in Zuzu's Petals vaak met hem tourde.

“Wist je dat toen Hart zijn geweldige nummer '2541' aan de band presenteerde, dat Bob Mould het niet wilde opnemen omdat het volgens hem een ripoff van The Dream Syndicate was? Echt gebeurd, Bob schrijft dat in z'n boek. Ik ben het er niet helemaal mee eens, maar ik zie wel enige gelijkenis. Toen ik dat las, was ik enorm gevleid. Ik was 21 toen we begonnen met The Dream Syndicate en 28 jaar toen we uit elkaar gingen, bij hun precies hetzelfde verhaal. Op ons nieuwe album hebben we met 'The Circle' geprobeerd een nummer in de stijl van Hüsker Dü te maken."

Tijd nemen

Wynn herhaalt nog maar eens dat hij zo blij is dat hij zo veel tegelijk mag doen. Dat hij op een label zit dat als eerste single van de nieuwe plaat een nummer van 11 minuten uitbrengt. Over een volgend album wordt nu al nagedacht, omdat nieuwe gitarist Jason Victor heeft gezegd dat elke gitarist in The Dream Syndicate op twee albums meespeelt. Wynn belooft verder snel nieuw solowerk en ook The Baseball Project smeedt alweer nieuwe plannen.

The Dream Syndicate zal ook in de 21 eeuw nummers flink uitrekken live. "Dat is ons handelsmerk. Ik zeg niet dat we alleen maar nummers van 45 minuten gaan spelen tot het publiek in slaap is gewiegd, maar weet je wat het is: we leven in een tijd van korte aandachtspannen, iedereen doet honderd dingen tegelijk. Lange nummers creëren een nieuwe wereld voor jezelf, na zes of zeven minuten vergeet je alles om je heen. Dat is een fantastisch gevoel, het is toch prachtig om gehypnotiseerd te raken door iets wat de tijd neemt?"

Tekst door: Fedde Wiersma

The Dream Syndicate staat 23 oktober in Bitterzoet

The Dream Syndicate treedt zondag 22 oktober op in Vera in Groningen en een dag later in Bitterzoet in Amsterdam.