What's on
News overview

The Dawn Brothers schenken ‘Holy Water’ in Paradiso Vinyl Club

12 December, 2017

The Dawn Brothers 2017

Waar de ene band op 2 januari afhaakt met een knallend afscheidsfeest, daar begint de ander juist aan een nieuw hoofdstuk in zijn spannende jongensboek. Amsterdam’s Giant Tiger Hooch zegt omringd door bevriende bands voorgoed vaarwel, en tegelijkertijd presenteren The Dawn Brothers uit Rotterdam, de Americana-revelatie van 2017, hun nieuwe single Holy Water. Dat laatste gebeurt onder de vlag van de respectabele Paradiso Vinyl Club, maar valt evengoed onder de feestavond. Er is altijd wel een reden om een feestje te bouwen, vinden deze bands. Thuisblijven is geen optie. Laat de champagnekurken nogmaals knallen zo kort na Nieuwjaar.

‘Little Feat van de Lage Landen’

De nieuwe single Holy Water in de Paradiso Vinyl club-serie en de presentatie daarvan op het afscheidsfeestje van Giant Tiger Hooch op 2 januari onderstreept andermaal de nimmer te stoppen dadendrang van The Dawn Brothers. Waar halen deze ‘Little Feat van de Lage Landen’ het toch vandaan allemaal? In 10 maanden tijd staan ze zomaar eventjes zesmaal (!) in Paradiso. Welke band krijgt zoiets nou voor elkaar in zo weinig tijd? Daar zou zelfs de zelfbenoemde ‘blamage’, alias de fuifnummers van Mokum’s Giant Tiger Hooch, een moord voor doen, en niet een ook.

2017 was een topjaar voor de band

Zanger/gitarist Bas van Holt is ook trots op de prestaties en de ontwikkeling van de band in 2017. ‘Ik had het niet verwacht,’ zegt hij in alle eerlijkheid, om eraan toe te voegen dat het ‘wel de bedoeling was.’ Er ligt normaal gesproken een wereld van verschil tussen willen en daadwerkelijk bereiken. ‘Als je een doel voor ogen hebt, dan weet je eigenlijk nog helemaal niet hoe dat gaat voelen. Ineens moesten we ons leven heel anders gaan inrichten. We zitten nu in een best drukke band. Het is behoorlijk serieus nu.’

Wat is er allemaal gebeurd met de band sinds hun door Sugar Mountain als een Nederpop-classic omschreven debuutalbum Stayin’ Out Late uitkwam op 24 maart jongstleden? Bas lepelt het hele cv zo uit zijn hoofd op: ’42 shows op de festivals in Nederland, twee voorprogramma’s voor bluesrocker Marcus King in Duitsland, een festival in Frankrijk, na de zomer 20 shows in de Popronde in kroegjes en zaaltjes in heel het land, halverwege de Popronde nog eens 10 shows in Duitsland…’ We onderbreken hem hier even. Duitsland? ‘Ja dat was een hele nieuwe ervaring. Mooi om te zien als tien à vijftien man een kaartje kopen van een onbekende band uit Nederland en nog staan mee te zingen ook,’ zegt hij vol bewondering. ‘Hopelijk neemt ieder de volgende keer vier man mee,’ formuleert hij een nieuwe wens.

Waar de ene band op 2 januari afhaakt met een knallend afscheidsfeest, daar begint de ander juist aan een nieuw hoofdstuk in zijn spannende jongensboek. Amsterdam’s Giant Tiger Hooch zegt omringd door bevriende bands voorgoed vaarwel, en tegelijkertijd presenteren The Dawn Brothers uit Rotterdam, de Americana-revelatie van 2017, hun nieuwe single Holy Water.

Stayin' Out Late - Live @ Rotown

Accept the preferences cookies to view the video.

Zes Paradisoshows in 10 maanden

Die zes Paradisoshows in 10 maanden, hoe zit dat dan precies? Ook dat weet hij nog zonder te hoeven nadenken: ‘Het begon met een uitverkochte show in de Kleine Zaal in april, waarna we in juni op het grote podium stonden vóór Margo Price.’ Daar komen deze week nog drie voorprogramma’s voor De Dijk bij, om het af te ronden met de single presentatie van Holy Water op 2 januari.

Waar de ene band op 2 januari afhaakt met een knallend afscheidsfeest, daar begint de ander juist aan een nieuw hoofdstuk in zijn spannende jongensboek. Amsterdam’s Giant Tiger Hooch zegt omringd door bevriende bands voorgoed vaarwel, en tegelijkertijd presenteren The Dawn Brothers uit Rotterdam, de Americana-revelatie van 2017, hun nieuwe single Holy Water.

Neil Young’s Harvest

Die single in de reeks van Paradiso Vinyl Club is een nummer dat ze live al een jaartje spelen en er mooi is opgezet. Dat geldt ook voor de B-kant, het titelnummer van Stayin’ Out Late dat speciaal voor deze release opnieuw - en veel beter deze keer – gemasterd is. Het prachtige hoesje, getekend door Wytse Sterk, is een onverbloemde ode aan Neil Young’s meesterwerk Harvest. Dat zie je zo. De naamgever van Sugar Mountain is sowieso een grote jongen voor Bas, die een van onze ambassadeurs is. Kijk maar eens naar zijn jaarlijstje dat prijkt te midden van die van de andere ambassadeurs. Daarin staat Hitchhiker, het album dat ruim veertig jaar in Neils archieven lag te wachten op de bevrijding middels een release. Zo lang hoef je niet te wachten voordat Holy Water geopenbaard wordt. Nog twee weken en hij is van jou.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor afscheidsfeest Giant Tiger Hooch // singlepresentatie The Dawn Brothers in Paradiso Vinyl Club op 2 januari met verder: Robbing Banks, Lefties Soul Connection, The Shady Greys en T-99.