What's on
News overview

Sugar Mountain artiesten zijn verzot op Het Zonnehuis

26 May, 2017

Zonnehuis

Een zaal kan zo zijn eigen unieke sfeer hebben. De Sugar Mountain concertserie is gevoelig voor die plekken. Ééntje steekt er bovenuit: Het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan/Amsterdam-Noord, sinds najaar 2016 een van de locaties voor Americana shows. Het publiek is er laaiend enthousiast over. De artiesten zelfs nog meer. Met beheerder Frans Schraven bespreken we de aantrekkelijkheid van de oeroude zaal.

Een zaal kan zo zijn eigen unieke sfeer hebben. De Sugar Mountain concertserie is gevoelig voor die plekken. Ééntje steekt er bovenuit: Het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan/Amsterdam-Noord, sinds najaar 2016 een van de locaties voor Americana shows. Het publiek is er laaiend enthousiast over. De artiesten zelfs nog meer. Met beheerder Frans Schraven bespreken we de aantrekkelijkheid van de oeroude zaal.

Oh, Tuindorp Oostzaan met je gezellige kleine arbeidershuisjes met Het Zonnehuis op het Zonneplein als stralend middelpunt, Amerikaanse singer-songwriters zijn er haast niet meer weg te slaan. Schraven weet dat, maar ook dat het niet gemakkelijk is geweest om die bijzondere status te bereiken. ‘Toen Stadsherstel dit oude gebouw aankocht, ben ik op een gegeven in beeld gekomen als beheerder. Ik zat er al met Opus One Theaterproducties, net als Jan Douwe Kroeske met zijn 2 Meter Sessies,’ blikt hij terug. ‘Eerst dacht ik nog: moet ik dat nou wel doen? Maar het bleek superleuk te zijn.’

Sfeervolle concertlocatie

Schraven beschouwt het enorme rijksmonument dat uit 1932 stamt als een soort grote woonkamer voor de buurt. ‘Dat moet een theater altijd zijn. Dat ìs Het Zonnehuis ook. Maar ik ben heel wat theaters zonder ziel tegengekomen in mijn leven. De sfeer van het gebouw is na de restauratie intact gebleven. Die lucht van het hout gaat er nooit meer uit.’ De oorspronkelijke buurtfunctie van het gebouw met bingo’s etc. is weer hersteld. Dat moet ook om draagvlak te vinden voor de concerten die plaatsvinden in Het Zonnehuis. De plaatselijke bevolking, afstammelingen van arbeiders die werkten in de nabijgelegen lang geleden gesloten NDSM-werf, staat bekend als mondig maar ook uitbundig. De volksbuurt kleurt geheel oranje tijdens WK’s waar Nederland schittert, en in de wintermaanden is het Zonneplein één lichtzee van overvloedige kerstverlichting. Schraven heeft de buurt echter voor zich weten te winnen.


Gratis parkeren

‘De Oostzaners zijn leuke mensen die wel echt overtuigd moeten worden,’ zegt Schraven die zelf om de hoek woont op de dijk. ‘Er is een grote groep, die het meteen leuk vond. Die herinneren zich de films en voorstellingen die er in het verleden plaatsvonden. Een andere groep vindt het minder leuk, omdat de bezoekers van de concerten misschien wel hun gratis parkeerplek voor hun huis innemen. Ik zeg altijd maar: “Kom eens kijken hoe leuk het is!” Er zijn er genoeg bij die op de uitnodiging ingaan.’ De buurtbewoners in de directe omgeving zijn om die reden allemaal VIPS gemaakt door Schraven. Dat komt neer op een soort van ‘eeuwigdurende gastenlijst.’ Intussen komen vele bezoekers met de fiets…

Onthaasting in een ‘seated venue’

Het eerste concert dat er plaatsvond in samenwerking met Paradiso was de Noorse folkband Kings of Convenience in september 2015. Het was een fans-only gebeuren waarbij alle 350 stoeltjes in de zaal bezet waren. KOC-voorman Erlend Øye, die toch heel wat gewend is, stak zijn enthousiasme over deze speciale optreedlocatie niet onder stoelen of banken. Vanaf het moment dat Sugar Mountain er zijn tenten opsloeg, waren het vooral Amerikaanse artiesten – Robert Ellis voorop – die haast niet meer naar huis wilden. En dat had zeker niet alleen te maken met het vooruitzicht van Trump bij hun thuiskomst. Sugar Mountain programmeur Ben Kamsma weet ook wat de aantrekkingskracht is van Het Zonnehuis: ‘Het is de ideale zaal voor onthaasting, een seated venue met een hoog zen-gehalte in het eerlijke, onbespoten Noord, waar het goed toeven is voor singer-songwriters, Americana- en jazzartiesten.’

Mooi programma

Zonnehuis

Josh Ritter - Getting Ready To Get Down

Een korte blik op de Sugar Mountain agenda leert ons dat er de komende tijd vier shows staan in Het Zonnehuis. Allereerst is daar op 15 februari Josh Ritter, de man die vaak stiekem in het rijtje Grote Namen wordt geplaatst, achter de Dylans en Springsteens van deze wereld.

Zonnehuis

Mark Eitzel - An Answer

Op de eerste dag van maart is het allereerst de beurt aan voormalig American Music Club zanger Mark Eitzel met zijn kersverse album Hey Mr Ferryman in de pocket.

Zonnehuis

Alejandro Escovedo - Five Hearts Breaking

Helemaal aan het einde van die maand (29/3) komt Alejandro Escovedo die na zijn rol als gitarist in de semi-legendarische gitaarbands Rank & File (‘cowpunk’) en The True Believers in de eighties een bonafide singer-songwriter werd op eigen benen. Hij is ook nog eens de neef van Sheila E., maar dit terzijde.

Zonnehuis

Steve Gunn - Ancient Jules

Net als Escovedo is Steve Gunn in eerste aanleg bekend als gitarist van een memorabele band, die na zijn vertrek daaruit – in zijn geval Kurt Vile’s Violators – een interessante solocarrière is begonnen. Vorig jaar hebben Gunn en Vile nog een gezamenlijk album uitgebracht in de Parallellogram-serie op het Three Lobe label. Op 9 april staat Gunn te stralen in Het Zonnehuis.

Tekst door: Robbert Tilli