What's on
News overview

Stem op akoestische Admiral Freebee for President

29 November, 2017

Admiral Freebee 2017

‘Unplugged’ spelen is een veelbeproefd recept de laatste 25 jaar, maar zelden is een akoestische set zo ingrijpend anders aangepakt dan door Admiral Freebee. Luister maar eens naar zijn nieuwe album A Duet For One. Nummers die we al geruime tijd kennen van de rijzige, bebaarde Belgische singer-songwriter zijn ineens ‘ontrockt’ nóg intenser geworden. Misschien dat hij het leven van zijn eigen liedjes beter is gaan begrijpen in de tussentijd, en dat hij ze nog heftiger beleven kan in een naakte versie. Haal je rechtmatige portie kippenvel in overvloed in ’t Zonnehuis in Tuindorp-Oostzaan op 16 december.

Nieuwe interpretaties van zijn bekende songs

Hoeveel bandjes gaan niet het theater in met halfbakken uitgeklede versies van hun bekende hits, alleen maar om gemakzuchtig de pluchen zetels op te vullen? Niets daarvan bij Admiral Freebee, pseudoniem van Tom van Laere, die al vanaf de eeuwwisseling laat zien over een bijzonder voordrachttalent te beschikken. Als het niet vanwege zijn imponerende gestalte is, dan pakt hij z’n publiek wel in met zijn songs. Een van zijn zes studioalbums heet zelfs zo, Songs dus (2005). Liedjes, geen flauwe probeersels. Hij kan die werkjes soms met harde hand op het publiek loslaten. Diezelfde hand is nu gestoken in een zijden handschoen, waarmee hij zijn liedjes nieuwe interpretaties meegeeft. Oh Darkness van genoemd album was een vette rocker, nu is het een breekbaar lied, dat gek genoeg in die vorm veel harder aankomt. De intensiteit van een song zit hem kennelijk niet in zijn volume maar in zijn voordracht.

‘Unplugged’ spelen is een veelbeproefd recept de laatste 25 jaar, maar zelden is een akoestische set zo ingrijpend anders aangepakt dan door Admiral Freebee.

Oh Darkness

Accept the preferences cookies to view the video.

De man in de lange zwarte jas

Behalve zijn eigen werk geeft hij ook een cover van Man In The Long Black Coat zo’n behandeling mee. Het nummer dat hier en daar ten onrechte aan ‘The Man in Black’ Johnny Cash wordt toegeschreven (over hem gaat het namelijk!), maar natuurlijk van Dylans meesterwerk Oh Mercy uit 1989 afkomstig is, wordt o zo kaal des te onheilspellender. His Bobness mag trots zijn op hoe zijn lied voortleeft in de tere kolenschoppen van Admiral Freebee. De admiraal is een veilig thuis voor elke song.

‘Unplugged’ spelen is een veelbeproefd recept de laatste 25 jaar, maar zelden is een akoestische set zo ingrijpend anders aangepakt dan door Admiral Freebee.

Man In The Long Black Coat (Acoustic)

Accept the preferences cookies to view the video.

Alternatieve presidentsverkiezingen

Admiral Freebee, die graag naar Amerika gaat om inspiratie op te doen en om ter plekke op te nemen, ziet zijn geliefde beloofde land helaas rap in zijn nadeel veranderen. We hebben het er hier op deze plek vaker over gehad in voorbesprekingen van optredens van Nathan Bell en Hurray for the Riff Raff. In albumopener Admiral for President biedt hij zichzelf daarom aan als de opvolger van Trump. Hij is het beste alternatief. ‘This land is condemned, we need the Admiral for President,’ zingt hij. Beloon de goede inborst van zo’n kerel-uit-één-stuk die zijn liedjes tot op het bot gefileerd heeft voor zijn huidige akoestische solotoer (met eventueel een achtergrondzangeres), en stem op deze krachtdadige presidentskandidaat. Dit is een niet te negeren stemadvies! Het Witte Huis van dienst is ’t Zonnehuis in Tuindorp-Oostzaan. Afspraak: 16 december.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor het optreden van Admiral Freebee op 16 december.