What's on
News overview

Modern Nature vermengt experimenteerdrift met dromerige passages

26 February, 2020

Modern Nature website

Bella Union kun je gerust een kwaliteitskeurmerk noemen. Ze werken onder meer samen met Beach House, The Dears en Wild Nothing. Dus als een band bij dat label zit, dan spitsen wij nog eens extra onze oren. Dat geldt zeker in het geval van Modern Nature, een gezelschap uit Londen dat experimenteerdrift vermengt met dromerige passages.

Onlangs kwam debuut How To Live uit en daarop hoor je nummers vol strak gespannen repetitieve ritmes. Soms met saxofoonsolo's die je van een excentrieke jazzband zou verwachten, terwijl de nummers aan elkaar gevlochten worden met het soort omgevingsgeluiden (geroezemoes van de straat, een auto die toetert in de verte) waar iemand als elektronicaproducer David Holmes doorgaans het patent op heeft. Anderzijds kan een intieme, psychedelische track als Turbulence onwillekeurig doen denken aan het oeuvre van indiegrootheden Yo La Tengo.

Geen wonder dus dat Bella Unions labelbaas Simon Raymonde (die we kennen van de Cocteau Twins) er geen seconde over twijfelde om Modern Nature te tekenen.

Hqdefault 200226 060240

Modern Nature

Accept the preferences cookies to view the video.

Sowieso komt deze formatie niet opeens uit de lucht vallen. Spil van de band wordt gevormd door Jack Cooper, ook bekend van Ultimate Painting, en Will Young, die ook in de band BEAK> zit.

Op nummers als Nature en Oracle excelleren ze met warmbloedige, dromerige melodieën, terwijl het flink experimenterende Séance aan het einde juist stoeit met elektronische ritmes vol stop-startende beats die aantonen dat het juist goed is om af en toe op het verkeerde been gezet te worden. Maar dat nummer vormt wel een uitzondering op de regel, doorgaans richt Modern Nature zich vooral op heupwiegende, psychedelische indietronica met een warm geluid.

Hqdefault 200226 060240 1

Modern Nature

Accept the preferences cookies to view the video.

De internationale pers schatte het vijftal direct op waarde, want How to Live bereikte de top 50 album lijsten van 2019 van Engelse muziekbladen als MOJO en Uncut. In januari deed de band al een uitvoerige tournee in Amerika, vanaf begin maart is het Europese vasteland aan de beurt. Komt dat zien!

Modern Nature speelt op maandag 9 maart om 20:00 uur in de kleine zaal van Paradiso.