What's on
News overview

Mikal Cronin toont ons de diepste spelonken van zijn ziel

5 February, 2020

Mikal Cronin Shoot w Max21

We waren even bang dat hij voor zijn nieuwe album de titel MCIV zou kiezen, maar het is toch Seeker geworden. Phew! Na zijn debuut Reverse Shark Attack, bracht Mikal Cronin namelijk nog drie albums uit die hij direct of indirect naar zichzelf vernoemde. MCII, MCIII…. Maar nu is er dus Seeker, een opvallend intiem en bevlogen werkstuk dat je soms genadeloos bij de strot grijpt.

Op zijn nieuwste album, dat eind oktober uitkwam, koppelt Mikal Cronin lome, fijn voortschurende Americana-nummers aan spannende rocksongs die experimenteler van opbouw zijn. Shelter is bijvoorbeeld een voortstuwende opener waarbij zelfs orkestrale invloeden in de muziek doorsijpelen.

Voor sommige mensen is Cronin vooral bekend omdat hij als bassist vaak samenwerkt met Ty Segall, bij liveshows en in de studio. Dat is inderdaad een ‘collabo’ waarover in ieder interview wordt gesproken, maar ook ’s mans eigen werk mag er zeker zijn.

Dat is akoestischer, dromeriger en minder hectisch dan Segalls imponerende psych-rockexercities vaak zijn, maar daardoor juist een welkome aanvulling.

Hqdefault 200205 170936

Mikal Cronin

I've Got Reason

Luister bijvoorbeeld naar het mijmerende en toch intense Fire, een nummer dat de ideale soundtrack zou vormen bij Californische kampvuuravondjes vol rode wijn, gedronken uit eindeloze flessen. Enerzijds niet verrassend als je weet dat zowel Cronin als Segall uit Laguna Beach, Californië afkomstig zijn. Maar Cronin zingt op Fire met een ietwat onvaste stem die je juist daardoor kippenvel bezorgt, een beetje zoals Lou Barlow van Sebadoh ook vaak kiest voor rauwe melodieën vol licht emotionele zang die de hogere registers niet schuwt.

Dit keer waart er ook een fijn soort onrust rond in de composities van Mikal waardoor de nummers opvallend urgent klinken. I’ve Got Reason is wat dat betreft een waar prijsnummer. Voorzien van een rondzingend, soms bijna ‘in reverse’ klinkend instrumentarium en Cronins bij vlagen hysterisch overslaande stem waart hier, bizar maar waar, een beetje de geest van Kurt Cobain rond. Dat zit hem ditmaal zeker in de teksten die soms overpeinzend, maar vaak genoeg ook ietwat verbeten klinken.

Hqdefault 200205 170937

Mikal Cronin

Show Me

Om zeker te zijn dat het bijvoeglijk naamwoord psych nooit uit zijn biografie zal verdwijnen heeft Cronin van de video van I’ve Got Reason overigens een waar geestverruimend kunstwerkje gemaakt. Vloeistofprojecties, scherpe beelden die langzaam steeds grofkorreliger worden, een wild ronddraaiend veelkleurig rad van fortuin, hij haalt hier alles uit de kast. Wees niet bang Mikal, liefhebbers weten uit welke hoek de wind waait.

Mikal Cronin en special guest Shannon Lay spelen op donderdag 20 februari in Bitterzoet.