What's on
News overview

Ladilikan: het nieuwe album van Trio Da Kali & Kronos Quartet

11 September, 2017

Ladilikan

De muziek van Trio Da Kali is sterk gebaseerd op de Malinese griot-traditie. Samen met het Amerikaanse strijkkwartet Kronos Quartet maakten ze een nieuwe plaat ‘Ladilikan’. Het album bevat stuk voor stuk nummers die je kippenvel bezorgen. Een prachtige, gelijkwaardige mix van Afrikaanse traditionele muziek en Westerse invloeden.

De West-Afrikaanse griot is een soort troubadour. Iemand die precies weet wat er speelt, een wandelend archief van gebruiken en tradities. ‘Da Kali’ betekent letterlijk ‘een eed afleggen’ en dit trio heeft gezworen om nooit af te wijken van hun Malinese roots. Dat betekent echter niet dat ze hun muziek niet kunnen vernieuwen, en daarom sloegen ze de handen ineen met met het gerenommeerde Kronos Quartet. Trio Da Kali bestaat uit Lassana Diabaté, die de balafon bespeelt, Mamadou Kouyaté op de bass ngoni en het geheime wapen, vocalist Hawa Kasse Mady Diabaté. Haar stem lijkt op die van een gospeldiva: warm en krachtig zonder schel te worden.

Trio da kali

Trio Da Kali and Kronos Quartet - Eh Ya Ye

Accept the preferences cookies to view the video.

Het doel van veel cross-culturele samenwerkingen is niet alleen een nieuwe sound ten gehore brengen. Ze proberen te bewijzen dat muziek geen grenzen kent, dat het ons ondanks alle onderlinge verschillen verbindt als mens. Zeker gezien de huidige tijdsgeest, waar racisme en xenophobie weer de kop op steken, zijn samenwerkingen als deze tussen het Westen en Afrika letterlijk en figuurlijk een positief geluid.

Op Ladilikan klinken Westerse instrumenten dan ook moeiteloos samen met de traditionele Afrikaanse balafon en ngoni. Het resultaat is innemend, fascinerend en onweerstaanbaar. Luister hier naar Eh Ya Ye, waar je een mooie solo hoort van de balafon en Psycho-achtige uithalen van de viool tegen het einde. Hoewel sommige cross-culturele samenwerkingen de plank misslaan, is dit echt een match made in musical heaven. Het volledige album komt vandaag uit op 15 september, bestel ‘m vast hier.

Door Liselot van Kesteren