What's on
News overview

Karl Blau, wie kent hem niet

14 February, 2018

Karlblaupress

Hoe vaak komt het niet voor dat een lied naar jouw smaak wel wat langer had mogen duren. Karl Blau begrijpt dat als geen ander, zijn te gekke uitvoering van Link Wray's 'Fallin' Rain' duurt een kleine tien minuten.

Niet dat we de heer Wray postuum terecht willen wijzen, maar het origineel uit 1971 eindigt met een vrij plotse fade-out. Het zal met de mores van toen te maken hebben gehad, Blau kan gelukkig doen en laten wat hij wil.

'Fallin' Rain' staat op het coveralbum 'Introducing Karl Blau' dat twee jaar geleden verscheen. "In spite of Karl’s prolific catalog of records I still feel that not nearly enough people have had the opportunity to hear this man. With any luck this album will help change that", liet producer Tucker Martine (My Morning Jacket, The Decemberists e.v.a.) optekenen bij het verschijnen van de eerste Europese release van Blau. Trefwoorden: country, soul, Nashville.

De wereldbevolking valt onder te verdelen in twee groepen: een die bekend is met de muziek van Karl Blau en een die dat niet is. Een vraag die je vervolgens kan stellen is hoeveel fanatiekelingen uit de Blau-groep diens volledige oeuvre kunnen dromen: de Amerikaan bracht sinds eind vorig eeuw minstens veertig albums uit, lang niet allemaal te vinden bij Blau's Bandcamp of plaatselijke streamingdienst. Het gros viel op de deurmat, als je tenminste geabonneerd was op de Kelp Lunacy Advanced Plagiarism Society. Trefwoorden: folk, dub, R&B, bossanova, grunge, hiphop, drone, wereldmuziek.

Blau nam inmiddels alweer afscheid van zijn Nashville-persona, in november verscheen jongste wapenfeit 'Out Her Space'. Een knappe mix van soul, funk, afropop, indie en rootstock die zich snel in het geheugen etst, mede dankzij een dwarse trompet. "What kind of a world do I want my girls in?', zingt Blau op 'Poor The War Away', een van de drie nummers die jaren geleden al te vinden waren op een van de tientallen mailorderplaten ('Songles' om precies te zijn). Die vroege lo-fi versies zijn niet eens zo anders, hoogstens is een couplet verplaatst. Laat de Blau(w)druk uit 2012 op Spotify maar eens volgen door de nieuwe versie.

Karlblau YT

Out Her Space [Full Album Stream]

Karl Blau staat 5 maart in De Roode Bioscoop

Met 'my girls' doelt Blau op z'n twee dochters, 6 en 17 lentes jong. 'Where Ya Goin' Papa' heet het prijsnummer van 'Out Her Space' (wie valt er niet als een blok voor dat pianowerk). Het antwoord op de vraag luidt: het podium op in Europa, meisjes. Een tour die papa op maandag 5 maart naar De Roode Bioscoop in Amsterdam brengt. Voor het optreden worden nummers van 'Out Her Space' beloofd 'and beyond'. Gelukkig maar, het concert is onderdeel van 'Sugar Mountain Presents'.

Tekst door: Fedde Wiersma