What's on
News overview

Hailu Mergia's eerste nieuwe album sinds 15 jaar!

14 December, 2017

Info hailu1

Vijf jaar geleden reed Hailu Mergia nog rond in zijn taxi in Washington, D.C., zo nu en dan mijmerend over zijn gloriedagen als jazzmuzikant in Ethiopië in de jaren 70 en 80. Dankzij de inspanningen van het label Awesome Tapes From Africa werd zijn cassette ‘Hailu Mergia & His Classical Instrument: Shemonmuanaye’ uit 1985 opnieuw uitgegeven. Dat bleek een schot in de roos. De Ethiopische keyboard/accordeon-maestro kreeg al snel internationale faam en ging zelfs op wereldtournee. 

Geloof het of niet, maar Mergia is nog steeds achter het stuur van zijn taxi te vinden, wanneer hij niet op tour is. Gelukkig betekent dat niet dat hij muzikaal gezien stil zit, want In februari verschijnt ‘Lala Belu’, het eerste studioalbum van Mergia in 15 jaar. Zijn huidige bandgenoten Tony Buck (drum) en Mike Majkowski (bass) zijn beide te horen op dit 6-nummers tellende album. 

Hailu Mergia - Gum Gum

Hailu Mergia - Gum Gum

Accept the preferences cookies to view the video.

Inmiddels is de eerste single van het album verschenen: ‘Gum Gum’. Het leuke is dat Hailu Mergia niet simpelweg terugvalt op de Ethio-jazz sound. De track laat een heel nieuwe kant van Mergia zien. In zijn eerdere werk was vaak interactie met synthesizers en elektrische piano te horen, terwijl zijn nieuwe single meer klinkt als een jazztrio. Dat belooft wat! We moeten nog wel even geduld hebben. Het nieuwe album verschijnt 23 februari 2018 bij Awesome Tapes of Africa

Door Fleur Reuser