What's on
News overview

Even geen Ethiopiques maar wel Ethiocolor!

11 July, 2017

Ethiocolor

Het zal mede dankzij het Parijse label Buda Music, dat sinds 1998 de verzamel CD’s Ethiopiques uitbrengt, zijn dat Ethiopische muziek wereldwijd zo succesvol is geworden. Naast de Afrobeat van Fela Kuti verscheen zo in toenemende mate de Ethiojazz van Mulata Astatke op het wereldtoneel. The Budos Band uit New York en ook het Amsterdamse Jungle by Night hebben er onder andere hun inspiratie vandaan.

De Ethiopiques gaan met uitzondering daargelaten over de jaren ’70, wat ook wel als de golden age van de Ethiopische muziek wordt gezien. Echter, het land heeft sindsdien niet stilgezeten. Ethiocolor is een van de bands die anno 2015 de voeten van de vloer krijgt in het altijd bruisende Addis Ababa.

De debuut plaat van Ethiocolor, die overigens ook Ethiocolor heet, is in 2014 uitgebracht op het Zwitsers/Ethiopisch label Selam Sounds. In de 11-koppige band zitten muzikanten van maar liefst drie generaties, die traditionele en moderne muziek combineren. De Azmari cultuur uit het noorden staat centraal, maar ook invloeden uit andere regio’s in Ethiopië zijn te horen.

Door Bram Owusu