Paradiso

What's on
My Paradiso
  • What's on

  • News

  • My tickets

  • Visit

  • About us

  • Membership

  • Archive

  • Webshop

  • Support us

  • Working at Paradiso

  • Contact & Partners

Bassline logo

Bassline

Club Paradiso

Club Paradiso

Indiestad logo

Indiestad

Logo lilacbackground 1200px

Kosmos

Sugar mountain logo

Sugar Mountain

Jazzlogo

Super-Sonic Jazz

SSJ logo zwart

Super-Sonic Jazz

Lodo tttt

Ticket to the Tropics

Tones Wordmark Offwhite

Tones

Paradiso TikTok
Bekijk in het Nederlands
News overview

Eigenzinnige Ierse songsmid Fionn Regan nog altijd een door liefhebbers bewaard geheim?

26 February, 2025

A0874621 Fion Regan 2024 Photo1 1

Tekst door Eddie Aarts.

Toen Fionn Regan in 2006 debuteerde met 'The End of History' vestigde hij direct zijn naam. Terecht, want met deze in sobere setting opgenomen liedjes profileert de in het Ierse Bray geboren en getogen muzikant zich als een getalenteerd, literair onderlegd songschrijver. En hoewel vergelijkingen met Nick Drake, Bob Dylan en diverse gevierde landgenoten niet van de lucht zijn (zelfs Lucinda Williams noemde hem tijdens een gezamenlijk optreden aan als ‘his generation’s answer to Bob Dylan) blijkt hij zijn liedjes ook te brengen met een eigen (stem)geluid.

Het succes van zijn debuutplaat bracht echter ook zaken met zich mee, die hij niet altijd als zegening ervoer. The Guardian en andere media bombardeerden Regan tot boegbeeld van een hele golf nieuwe ‘folkies’, hij tekende een contract bij het Amerikaans platenlabel Lost Highway en werd genomineerd voor prestigieuze Ierse en Britse muziekprijzen. Wapenfeiten waar de artist zelf liever korte metten maakt. Zijn Ierse afkomst en de daarmee gepaard gaande muzikale traditie omarmt hij, maar hij is evenzeer beïnvloed te zijn door uiteenlopende andere stijlen. Zijn werk manifesteert zich dus in de vorm die erbij past, hetgeen Regan bewijst op latere albums. Zo zet hij op The Shadow of an Empire (2009) geregeld nummers stevig rockend aan, bouwt 100 Acres of Sycamore (2011) vol fraaie, met strijkers omlijste akoestische songs feilloos The End of History uit en vinden op The Meetings of the Water (2017) en Cala (2019) ook electronica subtiel hun weg naar zijn oeuvre. Op zijn nieuwste plaat, het in november 2024 verschenen O Avalanche speelde Fionn zelf alle instrumenten, maar ook daarop is veel werk gemaakt van de sfeer rond zijn onveranderlijk poëtische luisterliedjes. Net als voor 100 Acres of Sycamore vond Regan ook voor het gloedvolle O Avalanche veel inspiratie op Mallorca. Dat is geen toeval, want de muzikant is al heel lang goed bevriend met de Britse actrice Anna Friel, die er een huis heeft en te horen is in het titelnummer van de plaat. De elementen en het licht die de sfeer op het mediterrane eiland bepalen, raakten duidelijk snaren bij de muzikant die (weliswaar een stuk noordelijker) in een dorpje aan zee op een ander eiland opgroeide.

Hoe hij zijn oeuvre vormgeeft bepaalt Regan al jaren zelf. Dat heeft zo zijn redenen, want de samenwerking met Lost Highway aan het begin van zijn loopbaan eindigde in een deceptie. Voor zijn beoogde tweede album ging Regan de studio in met producer Ethan Johns. Een kansrijke match, want diens werk met ondermeer Laura Marling, Ryan Adams en Ray Lamontagne is slechts een greep uit de reeks prachtplaten waaraan hij zijn medewerking verleende. Toen ik hem ooit voor Heaven interviewde lichtte Johns uitgebreid toe hoe hij als producer juist graag zo terughoudend mogelijk te werk gaat en zijn rol vooral ziet in het stimuleren en faciliteren van de artiest en diens ideeën. Fionn was dan ook heel tevreden over de opnamen die ze samen maakten, maar dat gold tot ieders verbazing niet voor de platenmaatschappij. Daar vond men dat het resultaat niet aan de verwachtingen voldeed en besloot men de plaat niet uit te brengen. Tot de dag van vandaag ligt het album dus in de kluis en hoewel Regan meldt het graag alsnog uit te willen brengen, kreeg hij het ‘losgeld’ voor de banden nog niet bij elkaar en kunnen we vooralsnog dus slechts fantaseren hoe de echte opvolger van zijn droomdebuut precies klonk.

Bij de pakken neerzitten deed Regan gelukkig niet en hij bouwde een fraai, voornamelijk zelfgeproduceerd oeuvre op. Waarvoor ook collega’s bewondering hebben. Justin Vernon (Bon Iver) blijkt bijvoorbeeld fan. Hij sampelde een tekstregel uit Regan’s Abacus in zijn eigen 0000 Million en op internet rouleert een videoclip waarin de twee Abacus samen uitvoeren, wat Vernon voorman letterlijk tot tranen toe beweegt.

Fionn Regan & Justin Vernon

Fionn Regan & Justin Vernon

Accept the preferences cookies to view the video.

Fionn Regan’s albums mochten ook in Nederland vrijwel altijd op enthousiaste recensies rekenen, maar de artiest deed ons land slechts sporadisch aan voor optredens. En de programmeurs stonden de afgelopen maanden ook vast niet in de rij, want hoewel fysieke edities werden aangekondigd, is O Avalanche tot op heden alleen digitaal beschikbaar. Zo blijft de eigenzinnige Ierse songsmid aan deze kant van de Noordzee dus nog altijd een beetje een door kenners en liefhebbers bewaard geheim.

Doe met deze ‘voorkennis’ echter vooral je voordeel. Want de afgelopen maanden tourde Regan uitgebreid langs Ierse en Britse podia, waarbij ook het nieuwe werk natuurlijk aan bod kwam. In zijn uppie deed hij vooral kleine zalen, kerken en kroegen aan en de reacties waren als vanouds lovend. Hoewel hij evenzeer kan genieten van optreden met een band aan zijn zijde, bevestigde Regan onlangs in een interview dat juist solo optreden hem dwingt alle aandacht en energie in zijn spel te stoppen, waarbij de songs bliksemafleiders zijn waar die bijeenkomen. Opletten geblazen dus op 11 maart in de Bovenzaal van Paradiso.

A0874621 Fion Regan 2024 Photo1 1

Fionn Regan