What's on
News overview

Jubelende jodel country en een nieuwe Sugar Mountain ambassadeur

8 September, 2023

Tyler childers persfoto

Deze maand beginnen we met leuk nieuws; we hebben een nieuwe Sugar Mountain ambassadeur, namelijk Ide Cornelissen. We beginnen meteen goed, want Ide's muziektips kun je hieronder lezen en zijn natuurlijk ook opgenomen in de afspeellijst. Deze maand is er een lange en prachtige lijst tot stand gekomen, waarvan een goed aantal artiesten binnenkort ook live te bewonderen is.

Ide Cornelissen

 1. Alfie - Say Old Man
  De band Alfi uit Dublin, bestaande uit harp, banjo en uilleann pipes, bracht onlangs hun debuutalbum 'Say Old Man' uit. Samen maken zij een prachtige mix tussen Old Time en traditionele Ierse folk. Er ontstaan rauwe, oprechte nummers met mooie samenzang en swingende tunes met een intense sound. Het hele album draagt een bepaald gewicht, een wereld gemaakt van grijs, zwart en groen waar af en toe de zon doorbreekt. Met een vleugje nostalgie, het besef dat sommige dingen niet meer terug gaan komen doet 'Say Old Man' pijn, maar het is een pijn die we moeten voelen.
 2. Rebecca Hill and Charlie Stewart - Thawcrook
  'Thawcrook' is een zeer atmosferisch album door Rebecca Hill (harp) en Charlie Stewart (viool). Virtuoos samenspel creëert een weids landschap waar je overheen vliegt en de raarste capriolen over uitvoert. Koptelefoon op, zonnetje, bankje, een groen veld en je hebt een fantastische 40 minuten.
 3. Dan Tyminski - God Fearing Heathen
  Lekkere, straight forward, bluegrassplaat van deze legende. Omringd door jonge toffe muzikanten, zingt Tyminski fijne liedjes die zijn wat ze zijn en zingen kan ie! De bluegrassversie van 'Hey Brother' heeft stiekem toch een streepje voor, maar de plaat staat vol met lekkere songs en heerlijke solo's.
 4. Calum Stewart - True North
  Fantastisch nieuw album van een van de beste uilleann pipes spelers uit de recente geschiedenis! Titeltrack 'True North is een hoogtepunt meteen aan het begin, waarin Stewart uitpakt zonder te verzinken in technisch geneuzel. Absoluut een plaat voor doedelzak diehards!!! En misschien niet iets wat je keihard opzet als je huisgenoten ook in de woonkamer zijn, maar geef het een kans en Stewart neemt je mee.
 5. The Lowlies - Simple Reminder
  The Lowlies, een stel uit de staat New York, brengt met deze single een heerlijk feel good nummertje uit. Fijne stemmen, en gaan! Dan wordt het nummer zelf letterlijk een herinnering aan de redenen waarom we het allemaal maar blijven doen.


Runa Stam

 1. Tyler Childers - Rustin' in the Rain
  Dit album is net uit, maar als fan ken je van bijna elk nummer de live versie en de tracklist was al bekend. Het zijn slechts zeven songs, volgens hem een collectie die hij aan Elvis zou pitchen. Behalve dan 'Help Me Make It Through The Night' van Kristofferson, waarvan deze goddelijke versie toch echt net zo mooi is als van de King. Deze week ook fantastische nieuws dat Tyler met zijn superband begin maart voor twee shows naar Paradiso komt (voorverkoop vrijdag 15/9)!
 2. Ryan Adams - Return to Carnegie Hall
  Echt ongelooflijk mooie registratie van zijn concerten vorig jaar in New York, recorded en mixed door Don Was. Hij heeft zo'n indrukwekkend repertoire en alle songs (40!) blijven met alleen gitaar of piano makkelijk overeind.
 3. Nathan Mongol Wells - From a dark Corner
  Soloplaat van de frontman van Ottoman Turks Band, mede geproduceerd door Joshua Ray Walker. Heel divers, maar heerlijk country geluid, o.a. door fijne pedal steel.
 4. Teddy Thompson - My Love of Country
  Zoon van Richard en Linda Thompson met prachtige covers van country classics (plus een song van zijn vader). Zijn liefde voor de muziek spat er inderdaad van af.
 5. The Last Revel - Dovetail
  Na vijf jaar weer een fijn nieuw album van deze band. Veel banjo en fiddle.

Bonus:
- Them Coulee Boys - Ten Years Tall

Jublileumplaat met nieuwe versies van hun eerste albums plus mooie cover van You Can't Always Get van The Stones.
- Willy Tea Taylor - National treasure (single)

Tyler Childers

Tyler Childers

Rustin' In The Rain

Accept the preferences cookies to view the video.

Patrick van Sante

 1. Nick Shoulders - All Bad
  Jubelende jodel Country!
 2. Logan Ledger - Golden State
  Warm country album van deze 'classic crooner'.
 3. Tim Knol - Long Live Your Friends
  Anders dan anders, Long Live Tim Knol!
 4. Turnpike Troubadours - A Cat In The Rain
  Na zes jaar weer terug met een rustieke, lyrische plaat.
 5. Teddy Thompson - My Love Of Country
  Talentvolle 'zoon van' komt met fantastische bewerkingen van 10 country classics.

Bonus:
Single: Dawn Brothers - For Better Or Worse

Begint als Creedence, om vervolgens als The Band verder te gaan. Geweldige single, kijk reikhalzend uit naar het hele album. Kaartje al in de pocket
Stones Touring Party - A Long Hot Summer With The Rolling Stones

Over Altamont, Exile en hun 1972 tour door de VS.


Robbie Klanderman

 1. Buddy & Julie Miller - In the Throes
  Buddy Miller is de ideale rechterhand in de Americana (vraag dat maar aan Robert Plant, Lucinda Williams, Emmylou Harris en 100 anderen). Hij maakte ook een paar handenvol schitterende soloplaten. Vrouw Julie Miller is een van de meest bijzondere songwriters (vraag dat maar aan Solomon Burke, Levon Helm, Emmylou en tientallen anderen) en verantwoordelijk voor een paar geweldige soloplaten. Maar op hun allerbest zijn ze samen. Hun 'Breakdown on 20th Ave. South' uit 2019 is een moeilijk te overtreffen hoogtepunt. Maar op hun nieuwe duo-album 'In The Throes' slagen Buddy & Jullie erin dat meesterwerk te evenaren. Memorabele liedjes van Julie, waaronder Don’t Make Her Cry dat ze via via met Bob Dylan schreef en het Tom Waits-achtige I Been Around, ontroerende teksten, de breekbare stem van Julie en de stoere stem van Buddy, oorstrelend spel vooral van Buddy op gitaar. Ach, het is allemaal van een bovenaardse schoonheid.
 2. The Howdies - All Around
  Op Howdies 'All Around', het debuut van The Howdies, wordt heel veel gedronken. Dat moet wel als het met de liefde niet helemaal lekker loopt. Openingsnummer Hello, Jukebox zet wat dat betreft de toon. Dit is country zonder remmen, gespeeld met hart en ziel. De invloeden beginnen bij The Carter Family en Hank Williams, om via Waylon Jennings en Jerry Jeff Walker uit te komen bij relatieve nieuwlichters als The Gourds en The Deslondes. De productie is in handen van de onvolprezen David Barbe, die vooral onsterfelijk werd door zijn werk met de Drive-By Truckers, en dan weet je al dat er muzikale grenzen worden opgezocht en dat het nooit de kans krijgt glad en gelikt te klinken.
 3. Jesper Lindell - Windows Vol. 1
  Het verhaal van de Zweed Jesper Lindell is al eerder verteld; als 13-jarig voetbaltalent brak hij zijn been en om het herstel te veraangenamen kreeg hij van zijn broer een gitaar. Waar dat uiteindelijk toe leidde was te horen op zijn eerste twee soloalbums. Het was duidelijk wie zijn helden waren: The Band en Van Morrison. In afwachting van een volwaardige derde plaat is er nu 'Windows Vol. 1', een EP met vijf nummers. En die zijn ronduit fantastisch. Met name The Waiting, ook uitgebracht op single, slaat alles. Dit is van Band-niveau en de stem van Lindell wordt er met het klimmen der jaren alleen maar soulvoller op. Wat een talent, wat een plaat
 4. Bas Beenackers - Bas Beenackers
  Bas Beenackers een eigenzinnige muzikant wat hij eerst bewees met indierockers My Blue Van en nu in zijn eentje. In 2022 verraste hij met de EP 'Man'. Die vijf nummers heeft hij nu, voor zijn volwaardige solodebuut, aangevuld met nog eens vijf nummers. Samen vormen die een ijzingwekkend imponerend album, simpelweg Bas Beenackers getiteld, met negen eigen nummers en een cover van Gene Clark’s Polly. Hij ontpopt zich als een vaderlandse variant van Nick Drake, Nick Cave en Bonnie Prince Billy. Geen muziek om vrolijk van te worden, maar dankzij de persoonlijke teksten en Beenackers’ fascinerende stem wel van een ongekende schoonheid.
 5. Say Zuzu - Every Mile
  Every Mile van Say Zuzu verscheen in 2001 en was en is een onbetwist hoogtepunt in de carrière van die band uit New Hampshire. Daar creëerden ze hun eigen plaats in de muziekhistorie; zo ergens op een eiland met Bob Dylan en Drive-By Truckers als verre buren. Dit was Americana met ballen én hersens, prachtige en soms hartverscheurende eigen nummers, gespeeld met hart en ziel. Ze werden er, onterecht, niet wereldberoemd mee. Maar nu, omdat de groep ook heeft besloten zichzelf een nieuwe kans te geven, is 'Every Mile' opnieuw uitgebracht. Zo kan iedereen, die ruim twintig jaar geleden niet oplette, zich alsnog laten verrassen door dit meesterwerk.

Bonus:
The Lasses - Near Far 

De Paradiso cd-presentatie op 30 september. Voor hun nieuwe, vierde plaat 'Near Fear' zijn The Lasses diep in de traditie van de Schotse folkmuziek gedoken. Traditionals en werk van nog levende Schotten wisselen elkaar vlekkeloos af, maar de rode draad is zoals altijd de samenzang van Sophie Janna en Margot Merah. Producer en multi-instrumentalist Janos Koolen heeft het geluid bewust sober gehouden om niet de aandacht van die adembenemende zang af te leiden. Nederland mag trots zijn op The Lasses, die met Near Fear een plaat hebben gemaakt die de vergelijking met Kate & Anna McGarrigle en The Roches makkelijk kan doorstaan.

Buddy & Julie Miller

Buddy & Julie Miller

In The Throes

Accept the preferences cookies to view the video.

Matthijs Ros

 1. Susto - My Entire Life
  Na het perfecte 'Time in the Sun' is My Entire Life weer een voltreffer. Justin Osborne heeft de gave om songs te schrijven die je al na enkele luisterbeurten zo mee zingt. En het mooie is dat die liedjes ook nog eens ergens over gaan. Vaak over zijn eigen leven. Dit album gaat bijvoorbeeld over zijn scheiding maar ook de worsteling met verslaving van familieleden. Klinkt allemaal best zwaar, maar de muziek klinkt vooral catchy en mooi.
 2. Natural Child - Be M‘Guest
  Moderne mix tussen JJ Cale en de Rolling Stones. Wat een speelplezier! Opener Mexican Adderall zet de toon voor een heerlijk zomers album. Tell Me I’m Wrong rammelt in de positieve zin van het woord zoals bijvoorbeeld een Hallo Venray song ook kan rammelen.
 3. Bleachers - Live At Radio City Music Hall
  Extatische live-opname waarbij alle hits voorbij komen. Gave versie van Chinatown, een van de mooiste nummers van de afgelopen jaren. Jack Antonoff is niet alleen een succesvolle producer voor andere artiesten, maar staat ook makkelijk zijn mannetje als frontman van deze band
 4. Say Zuzu - Every Mile
  Deze band heb ik door mijn vader ontdekt en dit is echt zo’n band waarvan je denkt: waarom heb ik hier nog nooit van gehoord? 22 september verschijnt de re-issue van Every Mile, oorspronkelijk uit 2002. Liefhebbers van bands als Uncle Tupelo, Son Volt en Slobberbone kunnen deze keer op vinyl genieten van pareltjes als “Good Girl”, “Independence Day” en “Lonely”.
 5. Zach Bryan - Zach Bryan
  Een paar maanden geleden was het kiezen tussen een concert van Chuck Prophet en Zach Bryan. Blij dat ik voor Chuck koos, aangezien ik achteraf hoorde dat het publiek letterlijk alles meezong bij Zach Bryan. Een enthousiast publiek is gaaf, maar ik wil de artiest zelf ook nog wel horen. Daar heb je op deze plaat gelukkig geen last van. Prima album hoor!

Bonus:
Het nieuwe album van Buddy & Julie Miller heb ik nog maar een keer kunnen beluisteren, maar maakt nu al indruk met prachtige gitaren en samenzang.


Eddie Aarts

 1. Bonnie Prince Billy - Keeping Secrets Will Destroy You
  Will Oldham liet op 6 december op het Paradiso-podium al horen dat je naast ijzersterke liedjes en een onderscheidend stemgeluid niets méér nodig hebt om je publiek te boeien. Op z'n nieuwe, maar een pietsie meer opgesmukte album bewijst hij nogmaals hoe goed hij die kunst beheerst.
 2. Gregory Alan Isakov - Appaloosa Bones
  Appaloosa bones is ingetogener dan de voorgaande albums. Dat maakt de plaat niet minder indrukwekkend. De part-time biologische boer uit Colorado heeft weinig met z'n miljoenen streams en denk nog altijd in plaatkanten, maar meer daarover binnenkort in dit blog. En noteer die concertdatum!
 3. Sparklehorse - Bird Machine
  Familie en betrokkenen van destijds maakten de plaat af waaraan Mark Linkous werkte toen hij in 2010 uit het leven stapte. Hoe hij 'm zelf had laten klinken zullen we nooit weten, maar in al z'n grilligheid weet Bird Machine de geest van z'n bedenker heel aardig te vangen.
 4. Susto - My Entire Life
  Het leven van Susto-voorman Justin Osborne ging de afgelopen jaren aardig op z'n kop. Zijn band en hun repertoire ook en, hoewel ongetwijfeld ook verdrietig, dat blies het nieuwe Susto album blijkbaar heel nieuw leven in.
 5. Buck Meek - Haunted Mountain
  Ondermeer in de ban van z'n nieuwe (Nederlandse) muze maakte Meek een plaat. Andere sentimenten bepaalden de sfeer en dus is 'Haunted Mountain' een ander beestje dan z'n voorgangers. Maar wie zit er nu op herhalingsoefeningen te wachten?
Susto

Susto

My Entire Life

Accept the preferences cookies to view the video.

Joost Abbel

 1. Desi Ducrot – Smile Like You've Never Seen a Woman Before
  Het tweede album van Amsterdamse zangeres Desi Ducrot werd 9 september gepresenteerd in Bitterzoet. Een sterk staaltje Americana, pop afgewisseld met prachtige ballads. Weer een bewijs dat er veel goeds van eigen bodem komt!
 2. Buck Meek – Haunted Mountain
  De gitarist van Big Thief levert met Haunted Mountain wederom een sterk soloalbum af. Hese zang in combinatie met muziek die telkens langs de rand van de afgrond lijkt te scheren. Hij maakt het de luisteraar niet makkelijk, maar als je er de tijd voor neemt wordt je er steeds dieper ingezogen.
 3. Liush – Landing Songs
  Folky en lofi. Mijn favoriete combinatie.
 4. Lambs & Wolves – The Devil in the Orchard
  Nog meer indiefolk, dit keer van het Duitse viertal Lambs & Wolves. Perfecte muziek om via de nazomer de herfst in te gaan.
 5. The Handsome Family – Hollow
  Melancholisch, met een klassieke sound. Prachtig nieuw album van The Handsome Family!

Bonus:
The Lasses – Lads Among The Heather.
De laatste single is een voorproefje van hun nieuwe album met Schotse traditionals die 30 september gepresenteerd wordt in de Tolhuistuin.

De Maandelijkse Tips van de Sugar Mountain Ambassadeurs