What's on
News overview

De nummers vliegen hier en daar uit de bocht door het bombast, maar is dat af en toe niet ook eens fijn?

11 April, 2022

Orville Peck LC 2

Soms is country een beetje kitsch. Is dat iets slechts? Volgens onze ambassadeur Joost Abbel zeker niet, en hij is niet de enige die er zo over denkt. Volgens ambassadeur Matthijs Ros maakt dat 'kitscherige' Orville Peck een van de meest bijzondere stemmen in het genre. Uiteraard zijn zij niet de enige ambassadeurs die weer een prachtig lijstje hebben aangeleverd. Lees en beluister de rest van de tips hieronder.

Robbie Klanderman
1. Jerry Leger - Nothing Pressing
Het echte leven van de Canadees Jerry Leger begon met zijn opa die hem kennis liet maken met de muziek van Hank Williams. Later kwamen daar John Lennon, Lightnin' Hopkins, Leonard Cohen, Neil Young, Elvis Costello, Everly Brothers, Tom Waits en Gordon Lightfoot bij. In 2005 bracht hij als 19-jarige zijn eerste album uit. Een kleine tien jaar later werd hij opgepikt door het label van de Cowboy Junkies. Michael Timmins, leider van die groep, is ook de producer van Nothing Pressing, het voorlopige hoogtepunt in Leger's carrière. Kale akoestische nummers worden afgewisseld met Crazy Horse-achtige elektrische rockers. Meeslepende en ontroerende muziek. Betere platen dan Nothing Pressing zullen er in 2022 verdomd weinig verschijnen.

2. Beau Jennings & The Tigers - Heavy Light
In Nederland hebben we Beau Jennings, die eerder speelde in de indie-band Cheyenne en met Sufjan Stevens, nog niet echt ontdekt en dat is verdomd jammer. Maar nu is er Heavy Light en zal dat gaan veranderen. De in Oklahoma woonachtige Jennings is namelijk een ronduit fantastische tekstschrijver. 'They say faith don't need evidence, but tell me about doubt,' zingt hij treffend in het meeslepende Colorado. Voor Heavy Light heeft hij een groep muzikanten verzameld (The Tigers) die de sterren van de hemel speelt. Dit is popmuziek voor volwassenen. Een onmisbare plaat voor fans van Big Star, Tom Petty en The National.

3. Margot Merah - Take Heart
Margot Merah is de helft van het flink aan de weg timmerende folkduo The Lasses. Terwijl Nederland vanwege corona op slot zat, deed ze wat online soloconcerten en de reacties waren zo overweldigend dat ze besloot om, in navolging van dat andere lid van The Lasses, Sophie Janna, ook een eigen plaat te maken. Een wijs besluit want Take Heart is een sober, maar hartverwarmend album. Negen fraaie eigen nummers en twee covers. De instrumentatie is spaarzaam maar de emoties lopen hoog op. Dit is folk in de allerbeste Sandy Denny- en Gillian Welch-traditie. Prachtig!

4. North Mississippi Allstars - Set Sail
Na Up And Rolling, hun fenomenale plaat uit 2019, was er al geen twijfel meer mogelijk: de North Mississippi Allstars is de allerbeste roots-band van deze tijd. Set Sail, hun nieuwe album, bevestigt die status met vlag en wimpel. Drummer Cody en gitarist Luther Dickinson hebben voor de gelegenheid zanger Lamar Williams Jr., zoon van de Allman Brothers-bassist, aan hun groep toegevoegd. Soul is daardoor een nog belangrijker onderdeel geworden in de muzikale mix. Om dat te benadrukken is de Stax-legende William Bell te gast op Never Want To Be Kissed, dat hij samen met Cody en Luther schreef en produceerde. Zo gaat het van hoogtepunt naar hoogtepunt. Set Sail is een tijdloze en duizelingwekkend goede plaat.

5. Jesper Lindell - Twilight
De Zweed Jesper Lindell zou profvoetballer worden, totdat hij op 13-jarige leeftijd zijn been brak en als troost van zijn broer een gitaar kreeg. Alles viel onmiddellijk op zijn plaats; het spelen, maar ook het schrijven en het zingen. De tweede groep waarin hij speelde heette King Harvest, vernoemd naar een nummer van The Band. Daarna begon zijn solocarrière met het album Everyday Dreams dat het verrassend goed deed in Amerika. En nu is er Twilights met negen eigen nummers en een cover van Twilight, een nummer van Robbie Robertson dat hij hier doet met Levon Helm's dochter Amy. Muziek die schatplichtig is aan The Band, Van Morrison en klassieke soul. Lindell heeft een doorleefde stem, maar is vooral een weergaloze liedjesschrijver.

Bonus:
Jenny Berkel - These Are The Sounds Left From Leaving
De Canadese Jenny Berkel, in Nederland vooral bekend door haar werk met het fenomeen Daniel Romano, is de Joni Mitchell van deze tijd. Ze is een dichteres van niveau, maar als ze dan ook nog eens die hoogstpersoonlijke teksten gaat zingen, dan is het helemaal tijd voor kippenvel. Op haar nieuwe plaat met de fraaie titel These Are The Sounds Left From Leaving, overtreft ze zichzelf. Het is opnieuw die combinatie van haast hemelse stem, psychedelica en barokke sixtiespop die haar zo uniek maakt. album wordt verwacht 13 mei, maar er zijn al nummers te beluisteren en te zien op de bekende kanalen

Jan Janssen
1. Mickelson - Known to Be Unkown
Strakke felle liedjes met schitterende arrangementen, vaak tegen de harde rock aan.

2. Say Zuzu - Here Again A Retrospective 1994 - 2002
Eens een fan altijd een fan.

3. Svante Sjöblom - Before It Breaks
Jonge Willy DeVille incognito...

4. Jesper Lindell - The Natural Born Talent
Soul anno 2022.

5. Paul Cauthen - Country Coming Down
Country lente trip hop? Of sla ik nu door?

Bonus:
Charley Crockett - Lil' G.L. Presents: Jukebox Charley

Joost Abbel
1. Dolly Parton – Run, Rose, Run
Dolly behoeft geen uitleg toch?

2. Orville Peck – Bronco: Chapters 1&2
Orville Peck houdt net als Dolly Parton van een flinke dosis kitch: gemaskerde zanger die op zijn best klinkt als een kruising tussen Elvis, Chris Isaac en Roy Orbison. De nummers vliegen hier en daar uit de bocht door het bombast, maar is dat af en toe niet ook eens fijn?

3. Jake Xerxes Fussell – Good and Green Again
Dit album is dan weer van een heel andere orde: ingetogen folky nummer met een warme oude sound.

4. Tennessee Studs – Turn Up The Heat
Deze Nederlandse bluegrass/roots formatie presenteerde dit album in Paradiso. 'Turn Up The Heat' is een veelzijdige plaat met sterke nummers en sterk spel.

5. Odie Leigh – Crop Circles
Prachtige single van een talentvolle artiest uit New Orleans.

Runa Stam
1. Ian Noe - River Fools And Mountain Saints

2. Jason Evans - Rio Holler

3. Jim Bachman - Sittin' Down Under The Moon

4. John Tyler Wiley - The Longing

5. James Reed - No Ordinary Dude (The Live Bootleg Sessions, vol. 1)

Bonus:
1. 49 Winchester - Russel County Line & Annabel

2. 87 Nights - Hollywood

Matthijs Ros
1. Ian Noe - River Fools & Mountain Saints
In de voetsporen van John Prine.

2. Mike Campbell & The Dirty Knobs - External Combustion
Fijne plaat van de gitarist van The Heartbreakers. Komt qua stem steeds dichter in de buurt van Tom Petty.

3. Bo Ramsey - How Many Miles
Het eerste nummer in samenwerking met Mark Knopfler is in de stijl van JJ Cale en ook Dave Alvin komt om de hoek kijken. Maar de instrumentale nummers die volgen zijn de ware parels op de EP. Luister bijvoorbeeld naar hoe mooi en sfeervol 'In Time' klinkt.

4. Orville Peck - Bronco: Chapters 1&2
Op 8 april kwam het nieuwe album van Orville Peck genaamd 'Bronco' uit. Op Spotify waren eerder al een aantal nummers te horen en die klonken veelbelovend. Een van de meest bijzondere stemmen in het genre. Gaaf om hem eens live te zien!

5. Cowboy Junkies - Songs Of The Recollection
Cowboy Junkies hebben al meermaals laten horen dat zij goed zijn in het eigen maken van andermans werk. Dit album bevat alleen maar covers en daar zitten weer mooie versies tussen.

Bonus:
Alex Roeka - Nieuwe Dromen
Door het prachtige album 'Nieuwe Dromen' van Alex Roeka ben ik weer veel aan het luisteren naar voorgangers 'Rauwe Genade' en 'En Toen Ineens'. Werd nog weleens vergeleken met Bob Dylan en Leonard Cohen. Nee deze liedjes zijn geheel uniek en er is geen ander artiest die klinkt als Roeka!

Patrick van Sante
1. Ian Noe - River Fools & Mountain Saints
Say Yes to Ian Noe! Fantastische opvolger van 'Between The Country'. 

2. Jerry Leger - Nothing Pressing
Weer een lekker Dylanesk album van deze Canadese singer-songwriter. De song 'A Page You've Turned' heeft zelfs iets weg van 'To Ramona!'

3. Daniël Lohues - Daniël Lohues
Dit fenomeen schudt weer even 15 liedjes uit zijn mouw, waarin 'hoop' nooit ver weg is.

4. Terry Klein - Good Luck, Take Care
Klassieke singer-songwriter uit Austin, Texas met sterke songs.

5. Lone - No5
Deze tip kreeg ik van voormalig ambassadeur Ton Derksen. Wat een geweldige, bluesy stem heeft die Michel van Dijk toch. Hoogtepunt voor mij is het jazzy 'Because Of You', ook te horen in de mooie docu 'Tot de laatste snik' (kijk 'm terug!)

Bonus:
Jesper Lindell - Twilights
Karl Blau - Love & Harm

*Opmerking van Paradiso: Ian Noe staat 3 juni in Tolhuistuin. Klik hier voor meer tickets en informatie.

Eddie Aarts
1. Aldous Harding - Warm Chris

2. Paul Cauthen - Country Coming Down

3. Midlake - For the Sake Of Bethel Woods

4. North Mississippi Allstars - Set Sail

5. Beirut - Artifacts

Robbie Klanderman
1. Jerry Leger - Nothing Pressing
Het echte leven van de Canadees Jerry Leger begon met zijn opa die hem kennis liet maken met de muziek van Hank Williams. Later kwamen daar John Lennon, Lightnin' Hopkins, Leonard Cohen, Neil Young, Elvis Costello, Everly Brothers, Tom Waits en Gordon Lightfoot bij. Betere platen dan Nothing Pressing zullen er in 2022 verdomd weinig verschijnen.

2. Beau Jennings & The Tigers - Heavy Light
In Nederland hebben we Beau Jennings, die eerder speelde in de indie-band Cheyenne en met Sufjan Stevens, nog niet echt ontdekt en dat is verdomd jammer. Maar nu is er Heavy Light en zal dat gaan veranderen. Een onmisbare plaat voor fans van Big Star, Tom Petty en The National.

3. Margot Merah - Take Heart
Margot Merah is de helft van het flink aan de weg timmerende folkduo The Lasses. Terwijl Nederland vanwege corona op slot zat, deed ze wat online soloconcerten en de reacties waren zo overweldigend dat ze besloot om, in navolging van dat andere lid van The Lasses, Sophie Janna, ook een eigen plaat te maken. Een wijs besluit want 'Take Heart' is een sober, maar hartverwarmend album. Dit is folk in de allerbeste Sandy Denny- en Gillian Welch-traditie. Prachtig!

4. North Mississippi Allstars - Set Sail
Na Up And Rolling, hun fenomenale plaat uit 2019, was er al geen twijfel meer mogelijk: de North Mississippi Allstars is de allerbeste roots-band van deze tijd. 'Set Sail', hun nieuwe album, bevestigt die status met vlag en wimpel. Drummer Cody en gitarist Luther Dickinson hebben voor de gelegenheid zanger Lamar Williams Jr., zoon van de Allman Brothers-bassist, aan hun groep toegevoegd. Een tijdloze en duizelingwekkend goede plaat.

5. Jesper Lindell - Twilight
De Zweed Jesper Lindell zou profvoetballer worden, totdat hij op 13-jarige leeftijd zijn been brak en als troost van zijn broer een gitaar kreeg. En nu is er Twilights met negen eigen nummers en een cover van Twilight, een nummer van Robbie Robertson dat hij hier doet met Levon Helm's dochter Amy. Muziek die schatplichtig is aan The Band, Van Morrison en klassieke soul. Lindell heeft een doorleefde stem, maar is vooral een weergaloze liedjesschrijver.

Bonus:
Jenny Berkel - These Are The Sounds Left From Leaving
De Canadese Jenny Berkel, in Nederland vooral bekend door haar werk met het fenomeen Daniel Romano, is de Joni Mitchell van deze tijd. Ze is een dichteres van niveau, maar als ze dan ook nog eens die hoogstpersoonlijke teksten gaat zingen, dan is het helemaal tijd voor kippenvel. 

Hqdefault 220413 162436

Jesper Lindell feat. Amy Helm – Twilight

5. Jesper Lindell - Twilight

De Zweed Jesper Lindell zou profvoetballer worden, totdat hij op 13-jarige leeftijd zijn been brak en als troost van zijn broer een gitaar kreeg. Alles viel onmiddellijk op zijn plaats; het spelen, maar ook het schrijven en het zingen. De tweede groep waarin hij speelde heette King Harvest, vernoemd naar een nummer van The Band. Daarna begon zijn solocarrière met het album Everyday Dreams dat het verrassend goed deed in Amerika. En nu is er Twilights met negen eigen nummers en een cover van Twilight, een nummer van Robbie Robertson dat hij hier doet met Levon Helm's dochter Amy. Muziek die schatplichtig is aan The Band, Van Morrison en klassieke soul. Lindell heeft een doorleefde stem, maar is vooral een weergaloze liedjesschrijver.

Bonus:

Charley Crockett - Lil' G.L. Presents: Jukebox Charley


Joost Abbel

1. Dolly Parton – Run, Rose, Run
Dolly behoeft geen uitleg toch?

2. Orville Peck – Bronco: Chapters 1&2
Orville Peck houdt net als Dolly Parton van een flinke dosis kitch: gemaskerde zanger die op zijn best klinkt als een kruising tussen Elvis, Chris Isaac en Roy Orbison. De nummers vliegen hier en daar uit de bocht door het bombast, maar is dat af en toe niet ook eens fijn?

Hqdefault 220413 162436 2

Orville Peck - The Curse of the Blackened Eye

Orville Peck - The Curse of the Blackened Eye

Patrick van Sante

 1. Ian Noe - River Fools & Mountain Saints
  Say Yes to Ian Noe! Fantastische opvolger van 'Between The Country'. Speelt 3 juni in Paradiso.
 2. Jerry Leger - Nothing Pressing
  Weer een lekker Dylanesk album van deze Canadese singer-songwriter. De song 'A Page You've Turned' heeft zelfs iets weg van 'To Ramona!'
 3. Daniël Lohues - Daniël Lohues
  Dit fenomeen schudt weer even 15 liedjes uit zijn mouw, waarin 'hoop' nooit ver weg is.
 4. Terry Klein - Good Luck, Take Care
  Klassieke singer-songwriter uit Austin, Texas met sterke songs.
 5. Lone - No5
  Deze tip kreeg ik van voormalig ambassadeur Ton Derksen. Wat een geweldige, bluesy stem heeft die Michel van Dijk toch. Hoogtepunt voor mij is het jazzy Because Of You', ook te horen in de mooie docu 'Tot de laatste snik'(kijk m terug!).

Bonus:

Jesper Lindell - Twilights
Karl Blau - Love & Harm

Eddie Aarts

 1. Aldous Harding - Warm Chris
 2. Paul Cauthen - Country Coming Down
 3. Midlake - For the sake of Bethel Woods
 4. North Mississippi Allstars - Set Sail
 5. Beirut - Artifacts
Hqdefault 220414 163945

Ian Noe