What's on
News overview

Blondshell: "Deze plaat voelt echt aan alsof ik het ben"

3 May, 2023

Blondshell Lc

Het gelijknamige debuutalbum van Blondshell kon rekenen op zó veel lovende kritieken, dat je inmiddels echt niet meer om deze opkomende artieste heen kunt. "Urgent, funny and fearless, the LA artist's debut album sees her imbue her rage with wit and fierce ambition," schrijft NME als toelichting op een 5-sterren review. De catchy alt-rock is een aangenaam omhulsel voor de rake, kwetsbare teksten van Sabrina Teitelbaum, waarin ze zich uitweidt over levenslessen, relaties en zelfdestructie. Naar aanloop van haar optreden op London Calling op vrijdag 19 mei, spraken wij haar over de plaat, haar relaties en haar herdershond Chinchilla.

"Ik wilde mezelf introduceren"

Hé goedemorgen Sabrina! Hoe laat is het nu bij jou?
Het is hier 9 uur ’s ochtends..

Oef, heb je wel al koffie gehad?

Nog niet, maar ik heb net wat besteld en wat ontbijt. Dus bijna!

Lekker. Allereerst gefeliciteerd met je album! Ik heb je gezicht echt overal langs zien komen, dus heel spannend om nu met je te kunnen praten. Ik vroeg me af, waarom is het eigenlijk een zelfgetitelde plaat geworden?

Omdat het voor het eerst echt voelt alsof ik iets heb gemaakt dat echt voelt alsof ik het ben. Ik wilde mezelf op die manier introduceren, ik denk dat het goed weergeeft wie ik ben als artiest en als persoon.

En wat betekent de naam Blondshell voor jou?

Er zit niet echt een hele diepe gedachte achter. Ik dacht dat het gewoon een goede naam was voor hoe de muziek klinkt. Het klinkt als de muziek. Maar ook heel letterlijk; iedereen ziet altijd mijn haar eerst en dan pas mij. Dus dat is een soort van m’n ‘shell’.

Is het een stereotyperend iets? Dat ze je blonde haar zien en dan iets over je aannemen?

Nee hoor, niet op een negatieve manier. Ik heb gewoon heel erg krullend haar. Ik vind het niet erg, maar dat is al vanaf dat ik jong ben omdat het gewoon letterlijk veel ruimte inneemt.

Blondshell veronicamars

Blondshell

Veronica Mars

Geleerd door vallen en opstaan

Welke thema’s boor je nog meer aan op het album?
Het gaat voornamelijk over relaties. Die zijn soms zo ingewikkeld, vooral als je niet helemaal zeker weet wie je zelf bent. Als je in de twintig bent en je vraagt je af: wat wil ik van de wereld? Van een partner? Van een vriend? De nummers gaan over het uitvogelen hoe dat werkt. Over leren wat ik nou eigenlijk precies wil.

In relaties leer je vooral jezelf ook goed kennen.

Precies, ik heb vooral geleerd door vallen en opstaan. Dus ik kwam erachter wat er wel of niet voor mij werkte.

Wat waren dingen die niet voor jou werkten?
Een gebrek aan goedheid. Vriendelijkheid. Dat is de nummer één kwaliteit waar ik naar op zoek ben in iemand. Ik wil me niet onder mensen begeven die niet aardig zijn. Het klinkt zo simpel en duidelijk, maar ik gaf meer prioriteit aan dingen als humor, et cetera. Aardigheid stond onderaan de lijst, maar nu is het echt de top geworden.

Misschien omdat het ook voelt alsof het zo’n gegeven is? Je gaat er normaal gesproken wel van uit dat mensen aardig voor je zijn als ze je leuk vinden, toch? Ik heb daar zelf in ieder geval ook nooit zo actief bij stilgestaan. Hoe pak je het aan als je daar dan over gaat schrijven? Begint het met een melodie of komt de tekst eerst?

Meestal begin ik gewoon met een akkoordprogressie. Of een gitaarpartij. En dan zing ik er een beetje overheen, de melodie en lyrics komen meestal wel tegelijk. Of dan neurie ik een beetje mee en dan komen op die manier de teksten er vanzelf uit rollen, terwijl ik de melodie aan het tweaken ben.

En dit doe je gewoon lekker rustig in je eentje thuis?

Jawel, maar dan werk ik in de productie natuurlijk ook nog met anderen om het allemaal echt te maken. Maar ik schrijf het thuis in m’n eentje ja. Ik schrijf de hoofd-gitaarpartij en dan werk ik met andere muzikanten die ik vertrouw de muziek op hun manier te interpreteren. Een hoop instrumentatie op het album had ik zelf ook niet bedacht, maar ze nemen het naar een plek waarvan zij voelen dat het daarheen moet.

Blondshell salad

Blondshell

Salad | The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

Veronica Mars

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Oef, nou ja hangt ervan af. Ik schrijf vaak heel veel in korte tijd en dan een lange poos ook weer helemaal niet. Als er iets ‘groots’ gebeurt in mijn leven, een conflict op een of andere manier, of iets.. innerlijk conflict. Dat inspireert me, omdat ik het dan probeer te begrijpen in mijn hoofd. En het helpt me dan om dat op papier te zetten. Er gebeuren een hoop dingen waarvan ik dan niet weet hoe ik me erover voel en als ik er dan over schrijf denk ik “ooooh, dat voel ik dus!”

Ik herken dit heel erg; dan hoor ik mezelf iets hardop zeggen tegen iemand en dan besef ik dat ik dat kennelijk dus op die manier zie. Maar dat wist ik daarvoor nog niet van mezelf. Is er een nummer waarbij je dat het meest hebt? Een nummer op het album wat het meest resoneert? 

Ik denk dat mijn favoriet ‘Sepsis’ is, want het komt het meest in de buurt van hoe ik wilde dat het klonk. Soms slaat een nummer een eigen weg in, maar deze kwam er echt zo uit zoals ik het bedoeld had. En het vat het hele album eigenlijk wel mooi samen.

En Veronica Mars? Ik heb zelf de serie nooit gekeken en hoe het in het nummer beschreven wordt klinkt het als een interessant stuk televisie.

Ik houd echt van die show; het is geen hommage of kritiek op de show. Het is gewoon een asociatie met mijn jeugd voor mij. Het gaat misschien meer over wat de show representeert dan de show zelf. Het gaat meer over blootgesteld worden aan iets wat te veel voor je is. De serie is vast bedoeld voor mensen van 16 en ouder, maar ik keek het toen ik 8 of 9 was. Ik was gewoon te jong ervoor.

Wat zou je ervoor geven om de show weer voor het eerst te kunnen zien?

Oh my god. Ik zou het echt fantastisch vinden om het voor het eerst te zien nu! Ik refereer ook naar het The Rolling Stones nummer, ‘Give Me Shelter’, want dat is hetzelfde ding. Dat is niet voor kinderen bedoeld. Ik zou er echt veel voor over hebben om dat weer voor het eerst te kunnen horen.

Blondshell

Blondshell

Joiner

De volgende gaat anders klinken

Wat voor muziek heb je de laatste tijd geluisterd?
Ik luister veel naar ‘California’-muziek, ik probeer een beetje de stad te ontvluchten. Ik neem m’n hond mee naar het strand, ga de woestijn in et cetera. Wil af en toe gewoon even weg uit East Hollywood. Dus dan luister ik gewoon naar muziek die goed klinkt als je op het strand bent. Dus Albert Hammond, Jerry Garcia.. Maar ook wat nieuwe indierock, zoals Wednesday. Ik hou van hun nummer ‘Formula One’.

Zo’n goed album! Ze spelen later ook op London Calling, in oktober. Dus jullie zijn allebei in Amsterdam dit jaar. Ben je daar wel al eens geweest?

Nope. Ik heb familie in Europa, dus dat wel. Maar nog nooit in Nederland. Ik heb zo veel zin om alle nieuwe plekken te mogen bezoeken deze zomer! En om op London Calling te mogen spelen. Wie komen er eigenlijk nog meer? Eens kijken.. Oh, Enumclaw – zij zijn cool! Oeh en The Lemon Twigs! 

Stel je moet kiezen: touren en optreden of in de studio een heel verfijnd en gelaagd album maken?

Het optreden is wel het leukste gedeelte. Maar ik vind het allebei heel leuk. Maar ik mis mijn hond wel heel erg als ik onderweg ben. Hij heet Chincilla en het is gigantische herdershond.

Wat is je favoriete herinnering aan een concert?
ik ben toen ik jong was naar The Strokes geweest, daar was ik echt een megafan van.. Of The Black Keys in 2012, toen ze net hun album hadden uitgebracht. Ik ging met mijn vrienden daarheen en het was één van de eerste concerten waar we alleen heen gingen en we kwamen er gewoon om fucked up te raken. Zo van: ik ben nu volwassen. Alle concerten die ik heb gezien toen ik op de middelbare school zat, voelen nu zo nostalgisch. Haim en.. alle bands die in New York speelden destijds.

Wat ga je doen na je tour?

Het volgende album maken.

Heb je al een idee?

Heeel vaag. Het gaat sowieso anders klinken, de volgende.

Hierna arriveerden dan eindelijk de langverwachte koffie en het ontbijt, maar we kunnen gezamenlijk vooruitkijken naar het concert van Blondshell op London Calling op vrijdag 19 mei. (Chinchilla blijft helaas thuis!) En ondertussen kun je 'Blondshell' kopen of streamen via de website van Blondshell.

Tekst: Charlotte Rombach