What's on
News overview

Beste kamale n'goni-speler van Mali brengt dansbare blues

6 March, 2020

7 Harouna Samake photo by Carolina Vallejo web

Zie je een kamale n’goni, dan denk je aan muzikant Harouna Samake. We kunnen gerust zeggen dat hij een van Mali’s beste spelers is en na jaren in de bands van anderen gespeeld te hebben, verdient hij zijn eigen spotlight. In 2018 bracht hij zijn soloplaat Kamale Blues uit en donderdag 19 maart laat hij zijn Afrikaanse sound horen in Paradiso. Samake: “Ik was altijd aan het oefenen en liedjes verrezen langzaam naar de oppervlakte: ze moesten eruit.”

Samake speelt al kamale n’goni sinds hij acht jaar oud is, stiekem thuis of in de velden van zijn dorp. Zijn muziek wordt opgemerkt door zangeres Sali Sidibé en samen toeren ze buiten Mali, tot Salif Keita hem hoort spelen en hem aanneemt als bandlid. “Mijn leven is een fantastische reis. Ik heb zo veel van hen geleerd”, vertelt Samake. “Dankzij hen speel ik nu solo, dat heb ik absoluut aan hen te danken. Tijdens het toeren met Salif begon ik mijn eigen muziek te schrijven en verzamelde ik de nummers een voor een. Een paar jaar geleden was het eindelijk tijd ze aan de wereld te laten horen.”

Zijn debuut Kamale Blues bevat thema’s als immigratie, genderrelaties en mensenrechten. Geen luchtige onderwerpen en toch blijft het dansbaar door de groovy bas, percussie en natuurlijk de kamale n’goni. Het zijn belangrijke onderwerpen voor Samake, want het zijn huidige gebeurtenissen die iedereen aangaan in de wereld. Zelf woont hij nog steeds in Bamako, de hoofdstad van het onrustige Mali. Het is zijn thuis en hij voelt zich er op zijn plek. “Het is hier nu min of meer kalm, afgezien van een paar momenten van onveiligheid afkomstig uit het noorden van Mali. Maar over het algemeen is het hier normaal.”

Groovy muzikanten

Als bandlid bij Salif Keita behaalde hij prachtige successen, maar ook solo gaat gaat het hem goed. Hij toert nu al twee jaar met zijn debuut de wereld over (geproduceerd in zijn studio in Bamako met Carolina Vallejo van muzieklabel One World), vaker in overzeese gebieden, dan in Mali. Hij begon met een solo showcase op Womex (World Music Expo) en festivals in Frankrijk en Kazachstan, plus meerdere shows in Europa en er staan nog concerten op de planning in Denemarken en Mexico. Hij wordt inmiddels beschouwd als beste kamale n’goni-speler van Mali en daar is hij enorm trots op. “Ik voel me overweldigd met die titel, ik ben mega trots want er zijn nog veel meer kamale n’goni-muzikanten die goed kunnen spelen.”

De opvolger van Kamale Blues is bijna af en wie weet kunnen we er al iets van horen tijdens de show op 19 maart in Paradiso Noord. Hij neemt zijn meest groovy muzikanten mee: drummer Legre Thibaut Sery (speelde met Salif Keita, Amadou & Mariam, Vieux Farka Touré en vele anderen), Afrikaanse-gitaarmeester Preben Carlsen uit Denemarken (hij zou de zoon kunnen zijn van Ali Farka) en zijn jarenlange collega bij Salif Keita en een van de meest funky bassisten die Samake kent: Mike Clinton. Dansen zullen we! Koop hier kaarten voor de show.

Door: Jolien Eijsink

Harouna Samake tijdens het Afrika Festival in Hertme

Harouna Samake tijdens het Afrika Festival in Hertme

Harouna Samake tijdens het Afrika Festival in Hertme