What's on
News overview

Ambassadeurs kijken soms al over de release-horizon heen

4 March, 2020

Lijstjes Sugar Mountain maart 2020

Onze ambassadeurs krijgen weleens wat over zich heen als ze albums die nog niet uit zijn toch al tippen. Mogen we ter verdediging van deze liefhebbers aanvoeren dat ze er ‘bovenop zitten’? Ze willen wat ze ontdekken niet achterhouden. Zo kan iedereen die tips vast noteren, bovendien zijn er altijd al bepaalde albumtracks uit als singles. En laten we wel wezen: zitten we niet allemaal te wachten op de nieuwe Jason Isbell? Niet voor niets is er een tweede show in de verkoop gegaan van de Americana-gigant. Wel al voorradig is de nieuwe John Moreland, en hij valt goed bij onze smaakmakers, net als The Secret Sisters. Iets minder bekend, maar niet minder mooi: The Steeldrivers en Chicago Farmer. En ja, nog niet uit, maar alleszins het noteren waard: het spectaculair goede livealbum van Daniel Romano & The Outfit.

‘Gewoon even goed naar luisteren...’

Stefan Koer
1. John Moreland  - Lp5
2. Lil Smokies – Tornillo
3. Sonny Landreth - Blacktop Run
4. William Prince – Reliever
5. Barry Nisbet - A Bright Ray Of Sunshine


Annika IJdo
1. Maren Morris - The Bones
Afkomstig van het album Girl, voor een keer een single (maar luister het hele album!) en wel een hele bijzondere omdat het voor het eerst is sinds acht jaar (!!) dat er een vrouwelijke country artiest voor meer dan een week op 1 stond in de Billboard Charts.
2. Hailey Whitters - The Dream
Haar stem doet me een beetje denken aan Kacey Musgraves. Hailey Whitters heeft er co-writes op staan met Brandy Clarke en Lori McKenna en dat hoor je terug in de verhalende lyrics.
3. Sierra Hull - 25 Trips
Mandoline-wonder!!
4. Midland - Live From The Palomino
5. Tenille Arts - Love, Heartbreak & Everything In Between


Jan Janssen
1. Nathaniel Rateliff - And It's Still Alright
Gewoon even goed naar luisteren...
2. Jason Isbell & The 400 Unit – Reunions
Sterk werk... (NB: Extra concert op 12 november)
3. The Lone Bellow - Half Moon Light
Heftig spul... zeggingskracht heeft een naam.
4. Matt Harlan - Best Beast
Oude herinneringen komen boven...
5. Amy Lavere - Painting Blue
Negen jaar na Stranger Me... Volwassen.


Jurian Glas
1. Frazey Ford – U Kin B The Sun
Mooi folk album van deze Canadese, voorheen deel uitmakend van The Be Good Tanyas.
2. Mountain Man – Magic Ship
Dit album is aan mij voorbij gevaren in 2018! Een trio dames met engelachtige stemmen ‘genesteld in de American Appalachian folk-traditie’ lees ik op internet.
3. Khruangbin – Texas Sun
Van de noordoostelijke Appalachen gaan we geheel naar de onderkant: een trio uit Texas! Lome rock, of Americana zo men wil, met als toevoeging een flink portie soul door de inbreng van de voor dit mini-album toegevoegde Leon Bridges.
4. Mazzy Star - So Tonight That I Might See (1993)
Ter nagedachtenis aan de drijfveer achter een van mijn favoriete bands, David Roback, die verleden week helaas is overleden.

Onze ambassadeurs krijgen weleens wat over zich heen als ze albums die nog niet uit zijn toch al tippen.

Jason Isbell and the 400 Unit - Be Afraid - Behind The Scenes

‘Wat een hartverscheurend pareltje’

Patrick van Sante
1. John Moreland - LP5
Producer Matt Pence (Centro-matic) zorgt voor een wat experimenteler geluid en dat bevalt prima. John Moreland ligt op de divan en gooit zijn ziel en zaligheid eruit. ‘A Thought Is Just A Passing Train’, dat je het maar weet.
2. Daniël Lohues – Sowieso
Daniël speelt al zijn troeven uit en laat de jackpot rinkelen met dit klinkende album. Alleen ziet hij normaliter de zon achter de wolken schijnen, maar in het wanhopige ‘Wat Doen We Nou’ weet hij het even niet meer. Wat een hartverscheurend pareltje.
3. Tami Neilson - CHICKABOOM!
Tami legt met dit swingende retro-album de lat nog hoger dan op SASSAFRASS! en met verve springt ze er overheen. Snel weer naar Paradiso halen deze topvrouw!
4. James Steinle - What I Came Here For
Zijn optreden op Take Root vorig jaar smaakte al naar meer en nu is er dan zijn nieuwe album, vol heerlijke Southern country twang!
5. The Secret Sisters - Saturn Return
De heimelijke zussen komen met een heel ander album op de proppen dan hun geweldige voorganger You Don't Own Me Anymore. Dit album staat vol met countrysoul, pop en klassieke singer-songwriterliedjes. De incubatietijd heeft inmiddels zijn werk gedaan en ook dit album is niet te versmaden. Ga die dames zien op 26 juni in de grote zaal van Paradiso, want ze zijn bovenal ook erg grappig!


Runa Stam
1. The Steeldrivers - Bad For You
2. James Steinle - What I Came Here For
3. Chicago Farmer - Flyover Country
4. Logan Ledger - (I'm Gonna Get Over This) Some Day
5. Teddy And The Rough Riders No Minidocs


Bas Flesseman
1. Dana Gavanski - Yesterday is Gone
Mooie liedjes van geweldige Canadese zangeres.
2. Isobel Campbell - There‘s No Other
3. Cindy Lee - What‘s Tonight To Eternity?
Ver van Americana maar geniale plaat.
4. Staple Singers - Come Go With Me
Duh!
5. Drive By Truckers - The Unraveling
Beste Amerikaanse ROCKband.

Onze ambassadeurs krijgen weleens wat over zich heen als ze albums die nog niet uit zijn toch al tippen.

Secret Sisters - Late Bloomer

‘Dit is hét live album van dit decennium’

Robbie Klanderman
1. Sam Doores - Sam Doores
Heeft zijn plaats in de Americana-muziekhemel al lang en breed verdiend door zijn werk met Hurray For The Riff Raff en The Deslondes. Maar nu is er dan ook een soloplaat, opgenomen in etappes in Berlijn met producer Anders Christopherson, afgemaakt in woonplaats New Orleans.
2. Joe Nolan – Drifters
De Canadees Joe Nolan debuteerde in 2011 met het verpletterende 'Goodbye Cinderella'. Hij was de nieuwe ster aan het singer-songwriter-firmament. 'Drifters' is op alle niveaus een soort kind van Bruce Springsteens 'Nebraska'. Sober tot op het bot. Geen vrolijke kost, zeker niet.
3. The Secret Sisters - Saturn Return
Laura en Lydia Rogers uit Alabama, verrasten de muziekwereld in 2017 met het meesterwerk ‘You Don't Own Me Anymore’. Ze ontpopten zich als de moderne vrouwelijke variant van The Everly Brothers en Charlie & Ira Louvin. Opvolger 'Saturn Return' is, hoewel totaal anders, even zo overweldigend. Opnieuw geproduceerd door Brandi Carlile
4. Ben Reel - The Nashville Calling
Zijn even excentrieke als briljante vriend Tommy Womack regelde een studio en muzikanten, waaronder gitarist Will Kimbrough en E Street Band-bassist Garry Tallent, en drie dagen later was de zaak afgerond. The Nashville Calling is de Ier Ben Reel op zijn best.
5. Randall Bramblett - The Meantime - 10th Anniversary Edition
Randall Bramblett was lange tijd de steun en toeverlaat van Steve Winwood, ook in Traffic, hij was een gewaardeerd lid van de fusion-groep Sea Level, hij speelde met Gregg Allman en Levon Helm, maar hij maakte ook sinds 1975 zeer geslaagde soloplaten. Een plaat die onder de radar bleef was 'The Meantime' uit 2010. Met de 10th Anniversary Edition is dat probleem opgelost.


Marga en Ton Derksen
1. The Steeldrivers - Bad For You
2. Benjamin Tod - A Heart Of Gold Is Hard To Find
3. Stephen Fearing - The Unconquerable Past
4. James Steinle - What I Came Here For
5. US Rails - Mile By Mile
Ook: Dalton Domino-Songs From The Exile; Lynne Hanson-Just Words; Grant Peeples-Bad Wife; Lost Dog Street Band-Weight Of A Trigger;  Chicago Farmer-Fly Over Country; Teardrop City--It's Later Than You Think.


Robbert Tilli
1. Daniel Romano & The Outfit – OKAY WOW
De titel zegt het al: OKAY WOW! Dit is hét live album van dit decennium, dat weet ik nu al. Zo goed waren livealbums alleen in de jaren zeventig. Dit is als Romano’s laatste concerten: zijn laatste albums in ‘powerpop fashion’ gespeeld. Great dresser ook, strak in het pak. Niveau Elvis Costello & The Attractions ten tijde van ‘This Year’s Model’ (1978). Geen woord van gelogen. Bedankt Pat Garrett dat je me hier op attent maakte. Echt legendarisch goed! Pas uit op 27/3.
2. The Secret Sisters – Saturn Return
Minder country, minder ‘Every Sisters’, eerder een vrouwelijke Simon & Garfunkel. Zussenduo Laura en Lydia Rogers – allebei net moeder geworden! - en vriendin/producer Brandi Carlile hebben gezamenlijk hun kunst verder geperfectioneerd. Op 26 juni in Paradiso.
3. Michelle David & The Gospel Sessions – Vol. 4
Michelle overwon kanker, kraait de victorie en viert het leven. Er worden ook weer nieuwe hoeken in de soul afgetast. Op de track ‘Victory!’ krijgen we Afro-Cubaanse invloeden inclusief het gebruik van de tres, een zessnarig instrument met de snaren in paren. Wát een feest!
4. Sam Lewis – Solo
Te koop bij zijn soloshow in Utrecht deze week. Een album zoals dat optreden: akoestische versies van zijn ‘Best Of’ songs. Deze man kan er echt wat van. En wat was-ie grappig ook!
5. Dylan LeBlanc – Renegade
Een oudje, I know, van een jaar geleden. Maar met deze ‘re-entry’ vestig ik met gretigheid de aandacht op zijn komende soloconcert. Ik heb niks anders gedraaid tot lang na het schrijven van dit blog. Sterker nog: ik ben op de fiets gesprongen om dit machtige elektrische album aan te schaffen

Onze ambassadeurs krijgen weleens wat over zich heen als ze albums die nog niet uit zijn toch al tippen.

Daniel Romano And The Outfit – Nerveless

Sugar Mountain Spotify Playlist

Onze Sugar Mountain Spotify playlist wordt elke maand ververst door Runa Stam.